Thursday, April 23, 2015

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ



ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Χαράσσω τις γραμμές αυτές με πολύ πόνο για δύο λόγους: α) διότι το πρόσωπο του σχολιάζω, χωρίς καμιά υστεροβουλία, αλλά καλοπροαίρετα, είναι ο λίαν αγαπητός και σεβαστος μου μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος και β) διότι το θέμα δεν είναι προσωπικό αλλά επηρεάζει μακροπρόθεσμα τον ευαίσθητο τομέα που λέγεται ορθόδοξη ιεραποστολή στη Μαύρη Ήπειρο. 

Αναφέρομαι στο γεγονός ότι προσφάτως ο Σεβασμιώτατος γιόρτασε τα 7Οα του γενέθλια στη Ναϊρόμπι της Κένυας. Στο γεγονός αυτό δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, ήταν παρών κι ο επίσκοπος Νιτρίας Νεόφυτος, ένας Φινλανδός ορθόδοξος ιερέας με την πρεσβυτέρα του, που έφτασαν για το γεγονός από τη μακρυνή πατρίδα τους, ο συμπατριώτης μας διευθυντής του μεγαλύτερου ξενοδοχείου του Χώρας Μίκης Μεταξάς, οι ιεροσπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής κ.ά. Σήμερα ο Σεβασμιώτατος θεμελίωσε το νέο ορθόδοξο ναό στο χωριό Κικόνι, όπου μεταξύ άλλων οι πιστοί της ενορίας αυτής, του πρόσφεραν τούρτα γενεθλίων με την επιγραφή Happy birthday your Eminence! 


Αποτελεί, δυστυχώς, θλιβερή πραγματικότητα η προτεσταντική τακτική που ακολουθούν πλείστοι όσοι ιεραρχες της Ορθοδοξίας (του πρώην σοβιετικού μπλοκ κι όχι μόνο) μηδέ πατριαρχών εξαιρουμένων, να γιορτάζουν τα γενέθλια τους! αντί της ορθόδοξης παραδοσιακής πρακτικής του εορτασμού της εορτής του φερωνύμου Αγίου. Δεν χρειάζεται ο Σεβασμιώτατος, που αναλίσκεται εδώ και τόσα χρόνια νυχθημερόν στη Μαύρη Ήπειρο, να αμαυρώνει την ορθοδοξη πρακτική. Ούτε Αγγλοαμερικάνοι είμαστε, ούτε Προτεστάντες, για να θυμόμαστε τη μέρα που ήλθαμε στον κόσμο. Αυτό που πιάνει τόπο είναι οι πρεσβείες του Αγίου, του οποίου το όνομα φέρουμε.  

Σκεφτείτε τι έχουν πάρει οι Αφρικανοί ιεροσπουδαστές από το πιο πάνω γεγονός: πρέπει να γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας. Αυτό μάθαμε στην Πατριαρχική Σχολή της Ναϊρόμπι. Αυτό θα διαδώσουν, δυστυχώς, οι αυριανοί Αφρικανοί ιερείς στην Κένυα, αλλά και σε πλείστες όσες χώρες της Αφρικής. Θερμά παρακαλούμε το Σεβασμιώτατο να τηρήσει την ορθόδοξη παράδοση, όχι για να μας κάνει το χατίρι (ποιοι είμαστε άλλωστε;) αλλά για να μεταδοθεί  στους Αφρικανούς αδελφούς μας ανόθευτη η Ορθοδοξία και όχι το εκκοσμικευμένο προτεσταντικό πνεύμα.

No comments:

Post a Comment