Saturday, April 25, 2015

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Λησμονούμε δυστυχώς ότι οι ποιμένες και οι διδάσκαλοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι αδήριτος ανάγκη να βρουν το “απολωλός” που παρέσυρε ο κόσμος και τραυμάτισε η αμαρτία. Να βρούν τον αμαρτωλό “δι’ ον Χριστός απέθανε” και να τον αρπάσουν από την εξουσία τού Σατανά, να τον οδηγήσουν στην μετάνοια και στον δρόμο της καθάρσεως, του φωτισμού και του εξαγιασμού, αφού εννοείται πρώτα οι ίδιοι εφαρμόζουν τα κηρυσσόμενα.

Μάλιστα, ο ίδιος ο Χριστός εξήσκησε πρώτος και το έργο τής υλικής φιλανθρωπίας, αφού “διήλθε την ζωήν του ευεργετών και ιώμενος”. Οι Απόστολοι επίσης οργάνωσαν τις “αγάπες” και τα συσσίτια και ο Απ. Παύλος συνέστησε τις περίφημες “λογείες” για τους πτωχούς τής Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Χρειάζεται και βεβαίως είναι αναγκαία η φιλανθρωπία με τις σωστές προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Αλλοίμονο όμως εάν υπερτονιστεί από την διοικούσα και ποιμένουσα Εκκλησία το “γέμισμα του στομάχου” με αποτέλεσμα να λιμοκτονεί η καρδιά. 

Είθε ο θείος δομήτωρ να φωτίζει τους ποιμένες ώστε με διάκριση και με Αποστολικές προδιαγραφές να συνεχίζουν όπου γης το έργο τής διακονίας και της σωτηρίας των ψυχών.

No comments:

Post a Comment