Monday, April 20, 2015

Η ‘’ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ’’ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 1995


Η ‘’ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ’’ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ Ο ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΤΟ ΕΤΟΣ 1995

(Που κυκλοφόρησε και σε φυλλάδιο και τόσο τρόμαξε τους Κυπρίους)

Του θεολόγου κ. Β. Χαραλάμπους
=====

Εξ αφορμής της δημοσίευσης του φυλλαδίου του έτους 1995, με την καλούμενη από τους φανατικούς υποστηρικτές ‘’προφητεία’’ π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, από το ιστολόγιο ‘’Απολογητικά’’ (φωτογραφημένο), μας θύμισε τα δύσκολα εκείνα χρόνια που μας τρόμαζαν κάθε τόσο με τις καλούμενες ‘’προφητείες’’ του.

Η φράση του «Η Κύπρος θα δεχθεί προσωρινό ράπισμα από τους Τούρκους», μας θύμισε δύσκολες  μέρες, των τρομοσυμβουλών του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, με τον συνεπαγόμενο για τους πλείστους φόβο.

Μας θύμισε τις ‘’προφητικές’’ αναφορές του περί πολέμου στην Κύπρο το έτος 1981, που έχουν διαψευστεί.

Μας θύμισε τις «ακοές πολέμων» το έτος 1993 που έχουν διαψευστεί. (Και τι δεν φύλαξαν στα σπίτια τους, αυτοί που έδωσαν βάση στα περί πολέμου κατά το έτος αυτό).

Μας θύμισε αυτό που λέχθηκε στην εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο κ. Νικολαΐδη, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα. Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό. Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα… ».

Μας θύμισε την ημερολογιακή αναφορά περί πολέμου στην Κύπρο στις 7 Ιουλίου 1999. (Η αναφορά αυτή έγινε στην Πάφο). Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «μετακύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φοβοσυμβουλές δεν πέρασαν ανωδύνως, κυρίως από την Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, με «θύματα» πρωτίστως τους μαθητές των Γυμνασίων της Επαρχίας Πάφου. Προς τούτο τις μέρες εκείνες που ακολούθησαν, κληρικός της Μητροπόλεως Πάφου έδωσε συνέντευξή σε ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, για να καθησυχάσει κυρίως το μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές.

Τελικώς τα «προλεχθέντα» από τον π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό «τρισσώς» διαψεύστηκαν και αποδείχθηκαν «είδωλα λογισμών πλανωμένων» (Άγιος Διάδοχος Φωτικής).

Δυστυχώς  τα περί του «προφητικού» χαρίσματος, του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, έγιναν «παίγνιο» διαδυκτιακό, από τους ‘’φανατικούς υποστηρικτές’’ με απαράδεκτες υπερβολές; Θλίψη αισθάνεται κανείς, από τέτοιες εκτροπές «ακατάσχετου» ενθουσιασμού, που είναι τόσο ξένες στο Ορθόδοξο ήθος και παραπλανούν τον απλό λαό. 

Η λύπη πολλών απλών ανθρώπων και όχι μόνο, εκφραζόταν με φράσεις απογοήτευσης όπως, «ναι είναι αλήθεια, τίποτα δεν έγινε από ότι μας έλεγε», «τίποτα δεν έγινε από τα λεγόμενά του», «όλο λέει ότι θα γίνουν και τίποτα δεν γίνεται». 

Ο αυτοϊσχυρισμός του "(…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα)," δεν αρκούσε για να γίνει πιστευτός.

«Κεναί ελπίδες και ψευδείς ασυνέτω ανδρί και ενύπνια αναπτερούσιν άφρονας» (Σοφ. Σειρ. Λδ΄,1).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γνωρίζουν οι παλαιότεροι που επισκέπτοντο και τον Άγιο Παΐσιο, τη διαφωνία του μεγάλου αυτού Αγίου στο θέμα τούτο. Απλά θα υπενθυμίσω όσους ιδιοτελώς επιζητούν να κρύβονται, τα παρήγορα λόγια του Αγίου Παϊσίου για το θέμα της Κύπρου. Τόσα είπαν και λένε για τον Άγιο Παΐσιο, αυτοί που βολεύονται από την υπερβολική «αίγλη» του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού, ας αναφερθούν και σ’ αυτό. Δύσκολο…πολύ δύσκολο, αλλά θα λύσει πολλά θέματα.

No comments:

Post a Comment