ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΑΦΟΥ
Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====
Πράος, όσιος, άκακος αρχιερεύς, κόσμημα και καύχημα της Εκκλησίας της Κύπρου, υπήρξε ο φερωνύμως Πανάρετος, τον οποίο εορτάζουμε σήμερα, 1η Μαΐου. Γεννήθηκε την Τουρκοκρατία, γύρω στα 1710 στο κατεχόμενο, σήμερα, χωριό Περιστερωνοπηγή της επαρχίας Αμμοχώστου. Οι γονιοί του του μετέδωσαν την πατρώα ευσέβεια και όταν ενηλικιώθηκε έγινε ιερομόναχος στη Μονή του Αγίου Αναστασίου.
Επίσκοπος Πάφου ανεδείχθη στις αρχές του 1767. Το έργο του υπήρξε πολυσχιδές. Οικοδόμησε και διακόσμησε πλείστους ναούς και μονές της επαρχίας του και νοιαζόταν νυχθημερόν για τα προβλήματα που βασάνιζαν το ποίμνιο του, που στέναζε υπό τον τουρκικό ζυγό.
Έτρωγε μια φορά τη μέρα, μετά τον εσπερινό και το πλείστον της νυκτός προσευχόταν όρθιος. Στη μέση του είχε κατάσαρκα, για άσκηση, σιδερένια αλυσίδα 250 δραμίων, πράγμα που φανερώθηκε μετά το θάνατό του.
Με τη δοθείσα χάρη από το Θεό τελούσε και θαύματα. Αναφέρεται ότι σε κάποιο χωριό της επαρχίας του ένας αισχροκερδής ιερέας καταδυνάστευε τους ενορίτες του. Αφού επανειλημμένως τον συμβούλευσε να σταματήσει και αυτός ψευδόμενος συνέχιζε τα ίδια, η επίπληξη του επισκόπου ήταν αρκετή για να χάσει τη φωνή του. Όταν ο ιερέας αυτός μετενόησε ειλικρινά και ζήτησε συγχώρηση ο Άγιος προσευχήθηκε κι η φωνή του επανήλθε.
Ο Άγιος προγνώρισε το επίγειο τέλος του κι έσκαψε ο ίδιος τον τάφο του, πίσω από το ιερό βήμα του καθεδρικού ναού του Αγίου Θεοδώρου. Με το προορατικό του χάρισμα έστειλε τον πρωτοσύγγελο του στο λιμάνι, όπου, όπως του υπέδειξε, σε καράβι που είχε καταφύγει εκεί, λόγω θαλασσοταραχής, βρισκόταν ο επίσκοπος Καρπάθου Παρθένιος. Ο αρχιερέας αυτός τον εξομολόγησε και σε λίγο ο Άγιος εγκατέλειψε τα εγκόσμια.
Ήταν η 6η Ιουνίου 1790. Ένας παράλυτος που άγγιξε το ιερό λείψανο κατά την εκφορά έγινε την ίδια στιγμή καλά. Μακάρι οι ευχές του να μας στηρίζουν όλους.
No comments:
Post a Comment