Sunday, August 6, 2017

ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: “ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΥΜΕΝΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ”



ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ: “ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΥΜΕΝΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ως γνωστόν, μετά τη Σύνοδο της Κρήτης, δύο Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης (της Αγίας Παρασκευής Μηλοχωρίου και του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά), με τη θερμή υποστήριξη μεγάλης ομάδας λαικών, διέκοψαν το μνημόσυνο του Σεβ. Φλωρίνης κ. Θεόκλητου.

ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΣΕΒ. ΦΛΩΡΙΝΗΣ;
_________

Κάθε λογικός άνθρωπος που αγαπά τον Χριστό και την Εκκλησία Του ανέμενε ότι ο Σεβασμιώτατος θα έβρισκε τρόπο να καθησυχάσει τις συνειδήσεις των αποτειχισθέντων για να κλείσει, ει δυνατόν, το θέμα με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

Οι αποτειχισθέντες φυσικά -όπως με ειλικρίνεια ομολόγησαν- αναμένουν τον Σεβασμιώτατο να διακόψει το μνημόσυνο του Οικουμενικού Πατριάρχη για να αρχίσουν να τον μνημονεύουν.

Ο Σεβασμιώτατος, από την άλλη, δεν έχει τέτοια πρόθεση.

Αυτό, όμως, που επιβάλλεται ανυπερθέτως να κάνει είναι να καταστήσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο σαφή τη θέση του για τη Σύνοδο της Κρήτης και τον Οικουμενισμό.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο παρελθόν για τα θέματα αυτά με σαφήνεια και ομολόγησε ορθόδοξα. Αφού, όμως, βλέπει το εύρος του σκανδαλισμού που υπάρχει οφείλει να καταστήσει σαφές στο ποίμνιό του ότι ορθοδοξεί για να προλάβει τη δημιουργία σχισματικών καταστάσεων στην Εκκλησία. 

Η διακοπή του μνημοσύνου, βέβαια, δεν είναι σχισματική ενέργεια. Αυτή την ανοησία μόνον οι Οικουμενιστές τη λένε. 

Αν ο Σεβ. Φλωρίνης, όμως, βάλει μπροστά τα κανόνια και αρχίσει να χτυπά στο ψαχνό με την προσαγωγή σε δίκες, με βίαιες εξώσεις από τα μοναστήρια και με καθαιρέσεις, δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι οι αποτειχισθέντες θα εξωθηθούν σε σχίσμα.

Χρειάζονται μεγατόνοι αφέλειας για να πιστέψει κάποιος ότι, αν βγάλουν τους αποτειχισθέντες βίαια έξω από τα μοναστήρια τους και αν τους καθαιρέσουν, ότι θα τελειώσει η ιστορία. Λες και υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουν τις καθαιρέσεις και να σταματήσουν τους αγώνες τους. Μόνον αθεράπευτα αφελείς ή εθελότυφλοι μπορούν να πιστέψουν τέτοιο παραμύθι.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ;
____________

Αντί, λοιπόν, ο Σεβ. Φλωρίνης να ρίξει νερό στην πυρκαγιά που άναψε στη Μητρόπολή του και να βρει τρόπο με θεολογικό διάλογο να πείσει όλους για τα ορθόδοξά του φρονήματα έρχεται και κάνει αυτές τις ακατανόητες ή για να ακριβολογούμε κυριολεκτικά ανόητες δηλώσεις για “τον καυμένο τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη που” δήθεν “συκοφαντείται”.

Από ποιούς, άραγε, συκοφαντείται ο Παναγιώτατος; Από τους Τούρκους; Συμφωνούμε! Από τους διεκδικητές της λεγόμενης “Τρίτης Ρώμης”; Και εδώ ουδεμία αντίρρηση. Από τους Αυτοκεφαλαρχιστές Βολουδακιστές και τους ομόφρονές τους στην Αθήνα; Και εδώ μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους ο Σεβ. Φλωρίνης.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ “ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΙΤΑΙ” ΩΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ;
______

Μήπως ο Σεβασμιώτατος υπονοεί ότι ο Παναγιώτατος συκοφαντείται από τους παραδοσιακούς πιστούς ως Οικουμενιστής;

Αν αυτό εννοεί ο Σεβασμιώτατος -και αν δεν θέλουμε να κοροιδεύουμε τον εαυτό μας αυτό ακριβώς εννοεί- παίζει κυριολεκτικά με τη φωτιά.

Θα αφήσω για το αυριανό άρθρο την αναφορά στην δήθεν κατασυκοφάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τους παραδοσιακούς πιστούς για να μην επιμηκύνω υπερβαλλόντως την έκταση του παρόντος άρθρου.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ Ο ΣΕΒ ΦΛΩΡΙΝΗΣ;
________

Είναι φανερόν ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος λέγει πράγματα που τον εκθέτουν. Ίσως λόγω ηλικίας, ίσως λόγω πνευματικής διαύγειας, ίσως λόγω ιδιοσυγκρασίας, ίσως... Ο Θεός ξέρει το γιατί. 

Γι’ αυτό διερωτόμαστε: Δεν υπάρχουν δίπλα του κληρικοί που μπορούν να τον προστατεύσουν και να τον βοηθήσουν να αντιληφθεί τι πρέπει να κάνει και τι πρέπει να πει ώστε να κατασιγάσει -και όχι να φουντώσει- η πυρκαγιά που άναψε στη Μητρόπολή του;

Όπως είπαμε ο Σεβ. Φλωρίνης δεν θέλει να διακόψει το μνημόσυνο του Παναγιώτατου. Σεβαστόν. Ουδείς έχει το κανονικό ή το ηθικό δικαίωμα να τον εξαναγκάσει να το κάνει. Δεν πρέπει, όμως, ανυπερθέτως να προβεί σε σωρεία δηλώσεων και ενεργειών για να καθησυχάσει τη συνείδηση του σκανδαλισθέντος ποιμνίου του; 

Θα μπορούσε, επί παραδείγματι, να εκδώσει γραπτή Δήλωση με την οποία να καταδικάζει ως παναίρεση τον Οικουμενισμό και να αποκηρύττει τη Σύνοδο της Κρήτης. Θα μπορούσε να συγκαλέσει ιερατικές συνάξεις οι οποίες να εκδώσουν Ψήφισμα καταδίκης του Οικουμενισμού και της Συνόδου της Κρήτης. 

Για ποιο λόγο, αντί να κάνει ορθόδοξη ομολογία πίστεως, προβαίνει σε απίστευτης ακρισίας δηλώσεις ότι δήθεν ο Παναγιώτατος συκοφαντείται ως Οικουμενιστής; Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι τροφοδοτεί, αντί να αποδυναμώνει, το ζηλωτικό κίνημα;

Με το αυριανό άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά αν ο Παναγιώτατος συκοφαντείται ως Οικουμενιστής ή αν είναι συνειδητός Οικουμενιστής που προσβάλλει καίρια την πίστη μας με τις δηλώσεις και με τις ενέργειές του.

No comments:

Post a Comment