Wednesday, August 23, 2017

ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ 179


ΠΑΤΕΡΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

179


Ανθολογία κειμένων κ. Ραφαήλ Χαραλάμπους
=====

Να έχετε ευλάβειαν εις όλους τούς Αγίους της Εκκλησίας, και περισσότερον εις την Δέσποιναν Μαρίαν, διότι όλοι οι Άγιοι είναι δούλοι του Χριστού, η δε Θεοτόκος είναι Βασίλισσα του ουρανού και της γης, ήτις παρακαλεί τον εύσπλαχνον Χριστόν δια τας αμαρτίας μας. Δια τούτο πρέπει και ημείς να τιμώμεν την Δέσποιναν μας, με νηστείας και ελεημοσύνας.

Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

*****

Να μην εκβιάζομε με τις προσευχές μας τον Θεό. Να μη ζητάμε απ’ τον Θεό να μας απαλλάξει από κάτι, ασθένεια. ή να μας λύσει τα προβλήματά μας, αλλά να ζητάμε δύναμη και ενίσχυση από Εκείνον, για να τα υπομένομε.

Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

*****

Η πνευματική εργασία στον εαυτό μας είναι αθόρυβη εργασία στον πλησίον, γιατί μιλάει το παράδειγμα και τότε τον μιμούνται οι άνθρωποι και διορθώνονται. Ο χαριτωμένος άνθρωπος του Θεού, μεταδίδει τη Θεία Χάρη και αλλοιώνει τους σαρκικούς ανθρώπους. Όπου υπάρχει θεία χάρη δεν κρύβεται, γιατί ακτινοβολεί.

Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου

*****

Να συγκεντρώνεις τον νου σου στον Θεό και να μην τον αφήνεις ελεύθερο να γυρίζει από εδώ κι από εκεί. Όταν προφυλάξεις τον νουν σου θα φυλαχθεί και η καρδιά σου καθαρή, γιατί από τον νουν οι σκέψεις και οι επιθυμίες έρχονται στην καρδιά.

Αββά Ισαάκ του Σύρου

No comments:

Post a Comment