Friday, August 11, 2017

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ”


Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ “ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ”

Της κυρίας Ελένης Λωρίτου
=====

Από ένα χιλιόμετρο μακριά φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά “εκεί μέσα”. Όταν ακούμε μία έμφαση στο θέμα της “υπακοής” μιμούμενοι τα ασκητικά που έχουμε διαβάσει στα πατερικά βιβλία -μακράν όντες του πνεύματος- καθώς και όταν είναι ιδιαίτερα προσφιλές το θέμα της “πνευματικής πατρότητος”, τότε να υποψιαζόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά “εκεί μέσα”

Δεν ξέρω αν στο συγκεκριμένο πνευματικό κύκλο συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν συμβαίνει τότε ας μην διερωτώμεθα γιατί το ένα και γιατί το άλλο από αυτά που έχουμε καυτηριάσει στο παρόν ιστολόγιο, αλλά και ευθέως έχουμε καταγγείλει στον Ο.Τ. με επιστολή, η οποία παραμένει αδημοσίευτη επί καιρώ τώρα και κανένα ευοίωνο σημάδι δεν υπάρχει για την δημοσίευσή της. Εμμέσως η επιστολή χαρακτηρίστηκε “ανοίκειος.” Ευτυχώς είναι “ανοίκειος” προς τά πρότυπα της “υπακοής” και “πνευματικής πατρότητος” που καλλιεργείται “εκεί μέσα”. Ευτυχώς δεν διδαχθήκαμε αυτού του είδους την “υπακοή” που καλλιεργείται “εκεί μέσα.” Ευτυχώς είμαστε “ανοίκειοι” για το κάθε “εκεί μέσα” που ομολογουμένως συναντήσαμε παροικούντες στην Ιερουσαλήμ. Ομοίως και το “εκεί μέσα” είναι “ανοίκειο” προς εμάς και έτσι δεν προκόψαμε στο σπόρ που καλλιεργείται “εκεί μέσα” με αποτέλεσμα να είμαστε εκατέρωθεν “ανοίκειοι”.

Αυτού του είδους η “υπακοή” που καλλιεργείται “εκεί μέσα” είναι “ανοίκειος” προς τα πρότυπα της υγιούς ορθοδόξου πνευματικότητος. Είναι μία “υπακοή” που μόνο παρατράγουδα δημιουργεί και στην προσωπική ζωή των πιστών -ίσως δράματα- και στον εν γένει εκκλησιαστικό βίο, τι να πούμε για τον πολιτικό Καθαρθήναι δεί πρώτον, είτα καθάραι. 

No comments:

Post a Comment