Monday, August 14, 2017

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΑ π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΨΑΝΗ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
________

Έκφραση τιμής στον μακαριστό Γέροντα π. Γεώργιο Καψάνη, Έκδοση Χριστιανικού Ιδρύματος Νεότητος «Ο Παντοκράτωρ», Π. Φάληρο 2017, σσ. 101.

Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου
=====

Ακόμη ένα βιβλίο μας «αναγκάζει» ν’ ασχοληθούμε με το βίο και την πολιτεία του μακαριστού Αγιορείτη Καθηγουμένου Αρχιμ. Γεωργίου Γρηγοριάτου. Ως γνωστόν ο π. Γεώργιος είχε πολλά προτερήματα και τον κοσμούσαν μείζονα χαρίσματα. 

Στο παρόν βιβλίο δημοσιεύεται το περιεχόμενο της ειδικής εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα στις 17 Μαΐου 2015. Θεωρείται σαν συμπλήρωμα των όσων δημοσιεύθηκαν αναφορικά με τον μακαριστό Καθηγούμενο, διότι αναφέρεται ειδικότερα στη συνεισφορά του στο Χ.Ι.Ν. «Ο Παντοκράτωρ» που, ως γνωστόν, ίδρυσε στο Παλαιό Φάληρο, απ’ όπου κατάγεται και ο ίδιος. 

Μεταξύ όσων μίλησαν για το Γέροντα συγκαταλέγεται ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Καθηγητής Νίκος Ζίας, ο αδελφός του Γέροντα Δημήτρης Καψάνης, αλλά και ο Γρηγοριάτης ιερομόναχος π. Φιλόθεος.

Ιδαίτερη εντύπωση προξενούν οι διηγήσεις του αδελφού του Γέροντος Δημητρίου, που σχετίζονται με τα παιδικά του χρόνια. Εν πρώτοις αναφέρεται στην κατά Θεόν πορεία του από τα παιδικά του χρόνια και μας πληροφορεί για την «υπερπερισσεύουσα αγάπη, την ανυπόκριτη ευγένεια και την γνήσια διάκριση» που τον διέκρινε. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι νέοι τον εμπιστεύθηκαν πάνω από όλα γιατί ένοιωσαν την ζεστασιά μιάς αυθεντικής προσωπικότητας και την γνησιότητα των αισθημάτων αγάπης προς αυτούς, που προέρχονταν εκ του περισσεύματος της καρδίας του και όχι από την τυπική εκπλήρωση κάποιου καθήκοντος». 

Στη λίαν εμπεριστατωμένη του εισήγηση ο π. Φιλόθεος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Γέροντας «αγωνίστηκε κατά του άθεου ουμανισμού,όπως και μέχρι τέλους της ζωής του εναντίον του Οικουμενισμού, εισπράττοντας πολλές θλίψεις και στενοχωρίες και από εγχώριους ημετέρους θεολόγους, ομολογώντας όμως πάντοτε και παντοιοτρόπως και με τη δέουσα διάκριση την αληθινή Πίστη και θεολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, της Μίας και μόνης αληθινής Εκκλησίας του Χριστού». Τω όντι το αγωνιστικό φρόνημα αλλά και η παρρησία του αοιδίμου Γέροντος ενοχλούσε τους απανταχού οικουμενιστές, που τον έβρισκαν εμπόδιο στα σχέδια και τους σχεδιασμούς τους. Εμείς οι περιλειπόμενοι, αν τιμούμε τοις πράγμασι τον Γέροντα, πρέπει να τον ακολουθούμε έχοντας το αυτό πνεύμα ομολογίας, μη συμπορευόμενοι με τις αποφάσεις του Κολυμβαρίου. 

Εντυπωσιακό είναι οπωσδήποτε και το φωτογραφικό παράρτημα, που καταλαμβάνει άνω των 30 σελίδων του βιβλίου.

No comments:

Post a Comment