Tuesday, December 20, 2016

Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ANGELICΑ YOGA


Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ANGELICΑ YOGA

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Η ποικιλότροπη διάδοση της γιόγκα και του διαλογισμού δεν έχει όρια. Κέντρα εναλλακτικών θεραπειών (κέντρα Reiki, κέντρα ολιστικής ιατρικής κλπ), γυμναστήρια, ‘’ιδιωτικές’’ προσφορές’’ ανακοινώνουν κύκλους μαθημάτων γιόγκα, αγιουρβέδα, διαλογισμού κλπ. 

Η ποικιλία των μορφών που παρουσιάζεται είναι αρκετά μεγάλη. Προσφέρεται ως karma yoga, sivananda yoga, hatha dynamic yoga, hot yoga; aghor yoga, nidra – satyananda yoga, agni yoga,   angelica yoga κλπ. Η ποικιλότροπη προσφορά της πλάνης αυτής την καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη.    

Η επικινδυνότητα επίσκεψης σε κέντρα εναλλακτικών θεραπειών  που προσφέρουν τις πλάνες αυτές είναι μεγάλη, γιατί καραδοκεί και πλήθος άλλων νεοεποχίτικων πλανών, απότοκες ινδουϊστικών πλανών. Το αλληλένδετο των νεοεποχίτικων εναλλακτικών πλανών τις καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνες για την εν Χριστώ ζωή. Είναι ο τέλειος τρόπος να λησμονήσεις τον Θεό σε τέτοια προγράμματα. Δεν πρέπει να υποτιμάται η  επικινδυνότητά της, για την εν Χριστώ ζωή. 

Μη λησμονούμε ότι κάποιοι ομιλούν και για γιόγκα στα πλαίσια ‘’ενοποιητικής ολιστικής θεραπείας’’. Ένα κέντρο γιόγκας και ολιστικής θεραπείας (yoga & holistic therapy centre), για παράδειγμα του εξωτερικού, αναφέρεται στα λεγόμενα ‘’εργαστήρια αγγέλων’’, ότι θα λάβουν μεγάλη “πνευματική’’ θεραπεία και καθοδήγηση, με ‘‘αγγέλους” ‘’αρχαγγέλους’’ (άπαγε της βλασφημίας) και ‘’αναληφθέντες δασκάλους’’.

Εκτός από την εναλλακτική πλάνη της καλούμενης «αγγελοθεραπείας», που προσφέρεται σε κέντρα νεοεποχίτικων εναλλακτικών θεραπειών, υπάρχει και η πλάνη της angelica yoga. 

Ομιλούν οι ασχολούμενοι με την πλάνη αυτή, για δήθεν θεραπευτικές ιδιότητες των 72 καλουμένων ‘’αγγέλων’’ της μεθόδου αυτής της angelica yoga.  Έχει σχέση η πλάνη αυτή με τη λεγόμενη ‘’αγγελολογία’’ των εναλλακτικών πλανών. Ομιλούν για ‘’εσωτερικό μετασχηματισμό’’, για ‘’καθαρισμό και ανάπτυξη της συνείδησης’’. Μάλιστα γίνεται και σχετική απαγγελία με επανάληψη του ονόματος αυτού που καλούν ‘’άγγελο’’, σαν ένα ‘’μάντρα’’. Αυτή η απαγγελία ισχυρίζονται, απελευθερώνει ισχυρά ανοίγματα της συνείδησης που εκδηλώνονται σε αύξηση της συχνότητας των ονείρων. Και όταν ομιλούν για όνειρα, εννοούν αυτά που βλέπουν ξύπνιοι. Ομιλούν και για ‘’διόραση’’, ‘’διακοή’’ και εξωσωματικές εμπειρίες.


Ο ασχολούμενος με την πλάνη της angelica yoga, εκείνη τη στιγμή ζει όχι μόνο την απόλυτη  λησμοσύνη του δοτήρος της πραγματικής ειρήνης Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αλλά και τη φρικτή διάσταση της πλάνης αυτής. «Ωσανεί νεφέλαι τινές ζοφώδεις» κατά τη φράση του Αγίου  Διαδόχου Φωτικής, σκοτίζουν το νου του ανθρώπου, κατακρατώντας τον στις  ψευδαισθήσεις της πλάνης αυτής.

No comments:

Post a Comment