Thursday, December 22, 2016

ΕΙΝΑΙ ‘’TERMINUS TECHNICUS’’ KAI Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΗΘΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ;


ΕΙΝΑΙ ‘’TERMINUS TECHNICUS’’ KAI  Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΗΘΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ;

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Η δήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), που συνήλθε στο Τορόντο του Καναδά  κατά το έτος 1950, η οποία  τιτλοφορείται «Η Εκκλησία, οι Εκκλησίες και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», στο  εδάφιο  5 αναφέρει ότι «Οι εκκλησίες – μέλη του Π.Σ.Ε. αναγνωρίζουν στις άλλες εκκλησίες στοιχεία της αληθούς εκκλησίας». Μπορεί να αποτελέσει η ερμηνευτική του εδαφίου 5 στη Δήλωση του Τορόντο, ερμηνευτική ανάλογη με εκείνη που αναφέρεται στη χρήση ‘’terminus tecnicus’’, του εκκλησιολογικού όρου ‘’Εκκλησίες’’; 

Μπορεί να επεξηγηθεί ως ‘’terminus tecnicus’’, ‘’η αναγνώριση στοιχείων της αληθούς εκκλησίας στις άλλες εκκλησίες’’; Γιατί υπογράφηκε τέτοια εκκλησιολογική στρέβλωση στη Δήλωση του Τορόντο; Αυτή η αναφορά στο εδάφιο 5, δεν αναιρεί το ισχυρισμό ότι ο όρος ‘’εκκλησίες’’ για τις διάφορες αιρέσεις είναι ‘’terminus tecnicus’’; 

Η αναφορά αυτή του εδαφίου 5 ότι «Οι εκκλησίες – μέλη του Π.Σ.Ε. αναγνωρίζουν στις άλλες εκκλησίες στοιχεία της αληθούς εκκλησίας», σαφέστατα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Δήλωση του Τορόντο δεν έπρεπε να υπογραφεί, αλλ’ ούτε και να γίνει αναφορά γι’ αυτήν στο τελικό κείμενο ‘’Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον’’, όσον αφορά τις εκκλησιολογικές της προϋποθέσεις.

Οι εκκλησιολογικές αυτές προϋποθέσεις επεξηγούνται από την ολότητα του κειμένου της Δήλωσης του Τορόντο. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αναφέρουμε προς ισχυροποίηση της θέσης αυτής και την αναφορά στη Δήλωση του Τορόντο, που ‘’επεξηγεί’’ ότι «οι εκκλησίες (μέλη του Π.Σ.Ε.) αναγνωρίζουν ότι το να αποτελεί κάποιος  μέλος της εκκλησίας του Χριστού, είναι πιο περιεκτικό από το να αποτελεί  μέλος της ίδιας του της εκκλησίας». 

Όσοι προβάλλουν λοιπόν τον ισχυρισμό για ‘’terminus tecnicus’’ στη χρήση του εκκλησιολογικού όρου ‘’Εκκλησίες’’, ας προσέξουν ξανά τις εκκλησιολογικές αυτές στρεβλώσεις της Δήλωσης του Τορόντο και θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να γίνεται αναφορά στις εκκλησιολογικές της προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να παίρνουμε επιλεκτικά εδάφια από τη Δήλωση του Τορόντο, καθότι η ολότητα των εδαφίων της επεξηγεί επακριβώς τις εκκλησιολογικές της προϋποθέσεις.

No comments:

Post a Comment