Thursday, December 15, 2016

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΩ ΟΝΤΙ, «ΨΥΧΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ»


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΩ ΟΝΤΙ, «ΨΥΧΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ»

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Αναγκάζομαι να επανέλθω στη γνωστή πατριαρχική Επιστολή της 16.11. ε.έ. προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.


Ο λόγος είναι η έρευνα που έκανε ο κ. Γεώργιος Κ. Τζανάκης σχετικά με τα «ψυχών δηλητήρια». Τοιουτοτρόπως χαρακτηρίζονται από τον Παναγιώτατο κ. Βαρθολομαίο τα «σκοπίμως και ανιέρως διαθρυλλούμενα και διαδιδόμενα» από τον π. Θεόδωρο Ζήση και τους ομόφρονές του. Με το λόγο αυτό του εν Αγίοις Βασιλείου του Μεγάλου ο Παναγιώτατος νομίζει ότι κατακεραυνώνει τους αντιτασσομένους στη Σύναξη του Κολυμβαρίου. Ας δούμε, όμως, νηφάλια τι είναι αυτά τα «ψυχών δηλητήρια». 

Ο Μέγας Βασίλειος γράφει στους Χριστιανούς της Νεοκαισάρειας διότι μερικοί είχαν επαναφέρει στην πόλη εκείνη τις κακοδοξίες του αιρετικού Σαβέλλιου. Αυτοί, κατά τον ουρανοφάντορα, ήσαν άνθρωποι που κάθονταν στο τιμόνι της Εκκλησίας. Ο καλός ποιμένας Μ. Βασίλειος καλεί τους Χριστιανούς να προφυλαχθούν από αυτά τα πονήρα (αιρετικά) δογματα. Και καταλήγει: «Ταύτα ψυχών δηλητήρια, ουχ οι ημέτεροι λόγοι, άπερ αι οινόπληκτοι μήνιγγες εκβοώσι, πολυφάνταστοι ούσαι δια το πάθος» [P.G. 32,777]. Ώστε «ψυχών δηλητήρια» ΔΕΝ είναι αυτά που υποστηρίζει, ευ και καλώς και καθηκόντως, ο αιδεσιμολογιώτατος κ. Ζήσης και οι συν αυτώ. «Ψυχών δηλητήρια» είναι τα δόγματα του αιρετικού Σαβέλλιου και, διαχρονικώς,κάθε αιρετικού και κακόφρονος. «Ψυχών δηλητήρια» αποτελούν οι διδασκαλίες των Παπικών,των Προτέσταντών, των Αγγλικανών, των Μονοφυσιτών και λοιπών αιρετιζόντων, ων ουκ έστι αριθμός. 

Αυτούς τους κακόφρονες μετεποίησαν σε «ετερόδοξες Εκκλησίες και ομολογίες» στο Κολυμβάριο, με τη διαβόητη παραγραφο 6, οι εκεί συν τω Παναγιωτάτω συνελθόντες. Ούτωπως ένα ακόμη σημείο της ανωτέρω εισπηδητικής Επιστολής αποβαίνει μπούμεραγκ για το στίφος των οικουμενιστών.

No comments:

Post a Comment