Wednesday, December 28, 2016

Ο ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ KAI Η «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»


Ο ΕΣΘΟΝΙΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ KAI Η «ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟΣ»

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο Προκαθήμενος της εν Εσθονία αυτονόμου Εκκλησίας Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος εόρτασε χτες τα ονομαστήριά του. Μιλώντας κατά τη θ. λειτουργία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στη Σύναξη του Κολυμβαρίου, στην οποία παρέστη αυτοπροσώπως, χαρακτηρίζοντας την ως «μέγιστο εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο επετεύχθη με τη μεγάλη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχου». Δεν συμμεριζόμαστε τον πιο πάνω χαρακτηρισμό του Σεβασμιώτατου για το Κολυμβάριο. Οι λόγοι είναι πολλοί, απλώς αναφέρουμε πρωτίστως, ότι στην Εσθονία η κατάσταση είναι τεταμένη, διότι η πλειοψηφία των εκεί Ορθοδόξων ακολουθεί το Πατριαρχείο της Μόσχας που ΔΕΝ παρέστη στο Κολυμβάριο. Άρα θα ήτο καλύτερον να μη θίξει καν το θέμα. 

Από την άλλη υπάρχουν σοβαρότεροι λόγοι για τη διαφωνία μας. Δεν αντιλήφθηκε ο Σεβασμιώτατος ότι με το διαβόητο άρθρο 6 του Κολυμβαρίου οι αιρετικοί (Μονοφυσίτες, Παπικοί, Προτεστάντες με όλα τους τα παρακλάδια, Αγγλικανοί, Παλαιοκαθολικοί κ.τ.ό.) απενοχοποιήθηκαν και, εν μια νυκτί, μετεποιήθηκαν εις «ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες»; 

Αν διαβάσει το αποστολικό ανάγνωσμα της εορτής του Αγίου Στεφάνου θα δει ότι από τη μια ΔΕΝ χαρίζεται ο Άγιος στους κακόφρονες Ιουδαίους ενώπιον του Συνεδρίου και από την άλλη ζητεί από το Χριστό να τους συγχωρέσει κατά το λιθοβολισμό του. Έτσι πορεύονται οι Άγιοι. Μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας και φανερώνουν το μέγεθος της αγάπης. Ευτυχώς δύο Ορθόδοξες Εκκλησίες, αυτές της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, εξέδωσαν αποφάσεις που αποτελούν ηχηρό κόλαφο για το Κολυμβάριο. Δόξα σοι ο Θεός.

No comments:

Post a Comment