Wednesday, December 21, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΣΕ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΣΕ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία” τις ακόλουθες δηλώσεις του Σεβ. Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιου (Ράντοβιτς):

"Η Εκκλησία της Σερβίας πρέπει να αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών" φέρεται να δήλωσε προ ημέρων ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος από τις ΗΠΑ.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Επισκοπή της Βόρειας κα Νότιας Αμερικής στο Σερβικό Μοναστήρι του Αγίου Σάββα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει η Σερβική Εκκλησία να είναι στο ΠΣΕ.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αμφιλόχιος ανέφερε ότι η Σερβική Εκκλησία πρέπει να αποχωρήσει από αυτή την "οργανική ενότητα" κάτι που είχε αποφασίσει από το 1997.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για "δογματική και ηθική χαλάρωση" στις τάξεις ορισμένων χριστιανικών δογμάτων (χειροτονίες γυναικών, γάμους ομοφυλοφίλων κτλ), υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να το δει πολύ σοβαρά η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας."

Πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις. Έστω και τώρα, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά από την απόφαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας το 1977 να αποχωρήσει από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών -γράφε αιρέσεων-, ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα.

Είναι αδιανόητη η ισότιμη συμμετοχή των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στο ΠΣΕ επειδή, όπως πολύ ορθά αναφέρει ο Σεβ. Μαυροβουνίου, στο ΠΣΕ παρατηρούνται πολλές δογματικές και ηθικές μειοδοσίες.

Ως γνωστόν δεκαεπτά Αρχιερείς της Εκκλησίας της Σερβίας αρνήθηκαν να υπογράψουν το κείμενο της Συνόδου της Κρήτης που αναφέρεται στις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον στο οποίο -συν τοις άλλοις- γίνεται προσπάθεια να δικαιωθεί η συμμετοχή των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ.

Ώρα, λοιπόν, η Εκκλησία της Σερβίας να αποφασίσει την έξοδο από το ΠΣΕ ώστε να υπάρξει ακόμη ένας μοχλός πίεσης για να αναθεωρηθούν από μελλοντική Πανορθόδοξη Σύνοδο τα αρνητικά στοιχεία της Συνόδου της Κρήτης.

Οι Εκκλησίες της Ελλάδος και της Ρουμανίας άφησαν ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο, ενώ η Εκκλησία της Βουλγαρίας που απέρριψε εξ ολοκλήρου τη Σύνοδο της Κρήτης κατέστησε σαφές ότι θα εξακολουθήσει να έχει κοινωνία μέ όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και με αυτές που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κρήτης και με αυτές που απουσίαζαν. Έτσι οι Οικουμενιστές είναι υποχρεωμένοι να βρουν μια εκκλησιαστική λύση στο πρόβλημα. Μια μελλοντική Πανορθόδοξη Σύνοδος θα αναγκαστεί να βρει λύση του προβλήματος της συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο ΠΣΕ.

No comments:

Post a Comment