Monday, December 19, 2016

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Διαδίκτυο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε την άδεια των κινεζικών αρχών, προκειμένου να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Κίνα. Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πατριαρχική αίτηση συνήντησε την απόλυτη άρνηση των αρχών της ασιατικής χώρας. Το πατριαρχικό ταξίδι στόχευε πρωτίστως τη μητρόπολη Χονγκ Κονγκ, στην ομώνυμη πόλη, η οποία μητρόπολη υφίσταται από του 1997. 

Η κινεζική ηγεσία, πρέπει να μη λησμονεί κανείς, είναι κομμουνιστικών προδιαγραφών και ενώ στο κινεζικό σύνταγμα του 1976 κατοχυρώνεται η θρησκευτική ελευθερία, είναι πολύ απρόθυμη να επιτρέψει την ελεύθερη εξάσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των Χριστιανών. Αρκεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο Πατριάρχης της Ρωσίας πήρε έγκριση να επισκεφθεί την αχανή χώρα το 2013 μετά από έντονες παραστάσεις του Κρεμλίνου προς την κινεζική κυβέρνηση. Όμως τα πράγματα για τους Ορθοδόξους Κινέζους, που είναι εκτός νόμου, χωρίς ναούς και ιερείς, δεν βελτιώθηκαν καθόλου. Καμιά εκκλησία δεν άνοιξε, ούτε στο Πεκίνο, ούτε στη Σαγκάη, ούτε σε καμιά άλλη κινέζικη πόλη. Μόνο στη ρωσική πρεσβεία του Πεκίνου υφίσταται ναός, στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι ξένοι κι όχι οι Κινέζοι Ορθόδοξοι. Ακόμη κι ο Παπισμός, που διαθέτει κοσμικό κράτος, όπως και παγκόσμια επιρροή και διαθέτει στην Κίνα εκατομμύρια οπαδούς, ναούς κι «επισκόπους», δεν κατόρθωσε άχρι του νυν, να ρυθμίσει με κονκορδάτο τις σχέσεις του με τον ασιατικό «δράκο». 


Φυσικά ο Παναγιώτατος επιθυμεί το ταξίδι αυτό στα πλαίσια της άμιλλάς του με το Ρωσικό Πατριαρχείο. Δεν θα ήταν καλύτερο ο Παναγιώτατος, αντί να εκλιπαρεί, εική και μάτην, τον ασιατικό «δράκο», να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία μεταξύ των Ορθοδόξων, ΟΧΙ για την εμπέδωση των γνωστών κι απαράδεκτων αποφάσεων του Κολυμβαρίου, που τόσα προβλήματα έχουν δημιουργήσει μεταξύ ημών και ημών, ΑΛΛΑ για το ξεπέρασμά τους, ιδίως μετά την κρυστάλλινη, ξεκάθαρη και ακραιφνώς ορθόδοξη στάση της εν Βουλγαρία Εκκλησίας;

No comments:

Post a Comment