Sunday, December 18, 2016

O ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ή ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ;


O ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΔΕΧΤΗΚΕ ή ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πολλά έχουν γραφτεί -και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα γραφτούν πολύ περισσότερα στο μέλλον- για την απαράδεκτη απειλητική επιστολή που έστειλε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την οποία ζητεί επιτακτικά και με την απειλή σκληρών μέτρων υπακοή στις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. 

Νομίζω, όμως, ότι δεν έχει ακόμη διερευνηθεί το ακόλουθο ερώτημα: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγινε δέκτης της επιστολής του Παναγιότατου ή ήταν ενήμερος ότι ο Πατριάρχης θα του απέστελλε αυτή την επιστολή ή ίσως και να προκάλεσε την αποστολή της;

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι η επιστολή αυτή έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το εφαλτήριο για να κλείσει το θέμα της Συνόδου της Κρήτης ακριβώς με τον τρόπο που επιθυμούσε.

Γνώριζε ότι επικρατούσε μεγάλη δυσφορία επειδή στην Κρήτη αθέτησε τις εντολές που του έδωσε σύσσωμη η Ιεραρχία. Γι’ αυτό, για να προλάβει την κριτική στη Σύνοδο της Ιεραρχίας και για να θέσει το θέμα στο αρχείο σύμφωνα με τις αποφάσεις και τη στάση που τήρησε στη Σύνοδο της Κρήτης, χρειαζόταν να κατασιγάσει τις αντιπολιτευόμενες φωνές.

Η απειλητική επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει αυτό ακριβώς που επιθυμούσε. Με την επιστολή η συζήτηση για τη Σύνοδο της Κρήτης πέρασε στα ψιλά στην Ιεραρχία, οι απειληθέντες ιεράρχες σιώπησαν ή μίλησαν σε πολύ χαμηλούς τόνους και η Σύνοδος της Ιεραρχίας χωρίς ψηφοφορία ενέκρινε έμμεσα τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. Δηλαδή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πέτυχε στο ακέραιο αυτό ακριβώς που επιθυμούσε με παμπούλα την απειλητική επιστολή του Πατριάρχη.

Γι’ αυτό επαναλαμβάνω το ερώτημα: Μήπως γνώριζε ο Μακαριότατος ότι ο Πατριάρχης θα του απέστελλε αυτή την επιστολή; Μήπως παρακάλεσε για την αποστολή της τον Παναγιότατο, ο οποίος για τους δικούς του σοβαρότατους λόγους επιθυμούσε επίσης διακαώς η Εκκλησία της Ελλάδος να μη διαμφισβητήσει την εγκυρότητα των αποφάσεων της Εκκλησίας της Κρήτης;

No comments:

Post a Comment