Monday, December 26, 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Στις 26 Δεκεμβρίου η Εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εις την Ακολουθία της Εορτής της Συνάξεως της Θεοτόκου ψάλλομε: «Τον αγεώργητον βότρυν βλαστήσασα, η μυστική άμπελος ως επί κλάδων, αγκάλαις εβάσταζε, και έλεγε. Συ ει καρπός μου, συ ει η ζωή μου αφ’ ου έγνων, ότι και ό ήμην ειμί, συ μου Θεός. Συ ει καρπός μου, συ ει η ζωή μου. Αφ’ ου έγνων, ότι και ό ήμην ειμί, συ μου Θεός∙ την γαρ σφραγίδα της Παρθενίας μου ορώσα ακατάλυτον, κηρύττω σε τον άτρεπτον Λόγον, σάρκα γενόμενον. Ουκ οίδα σποράν, οίδα σε λύτην της φθοράς∙ Αγνή γαρ ειμί, σου προελθόντος εξ εμού∙ ως γαρ εύρες, έλιπες μήτραν εμήν. Διατούτο συχορεύει πάσα η κτίσις βοώσα μοι∙ Χαίρε η Κεχαριτωμένη».

Εις την Εσπερινή Ακολουθία της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου ψάλλομε, «ο τεχθείς εκ Παρθένου Θεός, ελέησον ημάς». Το Κοινωνικό της Εορτής, ‘’Λύτρωσιν απέστειλεν Κύριος τω λαώ αυτού’’, είναι ενδεικτικό του σωτηριώδους μηνύματoς της μεγάλης αυτής Εορτής.

Την Υπεραγία Θεοτόκον, ‘’την τιμιωτέραν και ενδοξοτέραν των άνω στρατευμάτων’’, δεν τιμά το πλήθος των Προτεσταντικών αιρέσεων, οι ‘’των αιρετικών παρασυνάξεις’’, για να χρησιμοποίησομε έκφραση του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου (Εις την Χριστού Γέννησιν λόγος), και όχι οι εσχάτως κληθείσες ‘’Εκκλησίες’’ ή  ‘’ετερόδοξες εκκλησίες’’, κατά την ύστατη σκόπιμη ‘’συγκατάβαση’’. 

Την πρέπουσα τιμή πρός την Υπεραγία Θεοτόκον, η Εκκλησία του Χριστού Ορθοδόξως απονέμει, και δεν απονέμει λατρεία, την πρέπουσα αποκλειστικώς στην Αγία Τριάδα. Την πρέπουσα τιμή πρός την Υπεραγία Θεοτόκον, η Εκκλησία του Χριστού Ορθοδόξως απονέμει και όχι τα αυθαίρετα διανοήματα των Παπικών περί ‘’Μαριολατρείας’’. Ο  Άγιος Γρηγόριος Νύσσης λέξει ότι «ούτω, τον μη δι’ όλου του μυστηρίου την αληθή μόρφωσιν της ευσεβείας δεξάμενον, χριστιανόν ουκ είδεν ο λόγος». Η αυθαιρεσία των Παπικών με τη Μαριολατρεία, είναι απότοκος της αποκοπής των από την Εκκλησία, μετά το Σχίσμα του 1054μ.Χ.

Για τούτο λοιπόν την μεγάλη αυτή Θεομητορική Εορτή, απευθύνομε προς τους Παπικούς και τους Προτεστάντες, τη σωτηριώδη κλήση του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, ‘’Ελάτε να συλλαβίσωμε το Ευαγγέλιον της Ορθοδοξίας και την Ορθοδοξίαν του Ευαγγελίου’’. Έτσι θα μπορέσομε να συνεορτάσομε και τη μεγάλη αυτή Εορτή της Παναγίας μας και θα πάψουν τα ανθρωπάρεσκα σκιρτήματα, που αρκούνται στα ‘’ελάσσονα’’, και που καθιστούν παντελώς άκαρπο τον διάλογο.

No comments:

Post a Comment