Monday, December 12, 2016

ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ … ΚΑΝΟΝΙΑ


ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ … ΚΑΝΟΝΙΑ

Tου θεολογου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η επόμενη μας παρατήρηση για την εισπηδητική Πατριαρχική Επιστολή της 16.11. ε.έ. έχει να κάνει με τη δαμοκλείο σπάθη των επιτιμίων, με τα οποία επαπειλούνται οι αντιτιθέμενοι τω Κολυμβαρίω. 

Με καθαρές κουβέντες ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος, χωρίς υπονοούμενα και μασημένα λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιτάσσει, τουτέστιν διατάζει την Ιερά Σύνοδο της εν Ελλάδι Εκκλησίας και εν πρώτοις τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, όπως ενεργήσει «το δέον, κατά την κανονικήν ακρίβειαν και προβή εις τας δεούσας προς τους ειρημένους κληρικούς και λαϊκούς εκκλησιαστικάς συστάσεις και προτροπάς… επί απειλή επιβολής, εν περιπτώσει μη ανανήψεως των προβλεπομένων υπό των θείων και ιερών κανόνων κυρώσεων». 

Ο Παναγιώτατος, δηλαδή, παραβιάζει, γυμνή κεφαλή, το εκκλησιαστικό δίκαιο, τουτέστιν τους θείους και ιερούς κανόνες, επεμβαίνων σε αυτοκέφαλον Εκκλησίαν, που και αρχιεπίσκοπο διαθέτει και Ιερά Συνόδο κέκτηται. Οι άνω των ογδοήκοντα ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας ΔΕΝ είναι μαθητούδια για να δέχονται επιταγές, ήτοι διαταγές, με ύφος μεγάλου αυθέντου. Οι επίσκοποι, το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά, είναι ΙΣΟΙ μεταξύ των. Και κρίση διαθέτουν και δεν είναι άμοιροι παιδείας, εκκλησιαστικής τε και θύραθεν. 

Ο π. Θεόδωρος Ζήσης και οι συν αυτώ κληρικοί τε και λαϊκοί ΔΕΝ παραβίασαν την παράδοση της Εκκλησίας, ούτε τους ιερούς κανόνες, επιμένοντας στην «απάξ παραδοθείαν τοις αγίοις πίστιν».

Στην πατριαρχική επιστολή ΔΕΝ αντιληφθήκαμε καμίαν αναφορά σε συγκεκριμένους θείους και ιερούς κανονές που παραβιάσθηκαν από τους ανωτέρω κληρικούς και λαϊκούς. Τουναντίον είμεθα μάρτυρες καθ’ εκάστην σε όλα τα μήκη και πλάτη της υπό τον ουρανόν, για το αναμφισβήτητο γεγονός της παραβιάσεως των θείων και ιερών κανόνων από τους μη ορρωδούντας προ ουδενός οικουμενιστές. Ακούστε λ.χ. τι αναφέρει ο ΞΕ΄κανόνας των Αγίων Αποστόλων: «ει τις κληρικός ή λαϊκός εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων ή αιρετικών προσεύξασθαι, και καθαιρείσθω και αφοριζέσθω» (Πηδάλιον σελ. 84). 

Στις μέρες μας οι συμπροσευχές των οικουμενιστών είναι καθημερινό φαινόμενο, κατά συρροήν και εις πάσαν πόλιν και χώραν. Ερωτώμεν: Τι έπραξεν άχρι του νυν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως φύλακας του δόγματος, ώστε να ανακαλέσει εις τάξιν πάντα παρεκτρεπόμενον, κληρικόν τε και λαϊκόν; Ας μας προσκομίσει το όνομα ενός κληρικού του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου που τιμωρήθηκε κανονικοίς επιτιμίοις για την παραβίαση του πιο πάνω κανόνος κι έπειτα να ζητεί από τις άλλες Εκκλησίες το δέον. Υπενθυμίζομεν επί τούτου ότι η ψευδοσύνοδος της Ιερείας του 754 επέβαλε «κανονικά επιτιμία» στον Άγιο Ιωάννη το Δαμασκηνό, τον Άγιο Γερμανό Κωνσταντινουπόλεως και τον Άγιο Γεώργιο τον Κύπριο, αναθέματίζοντάς τους, διότι αντετάχθηκαν στην αίρεση της εικονομαχίας. Τα ανωτέρω παράνομα επιτίμια αποδείχθηκαν παράσημα για τους Αγίους αυτούς.

No comments:

Post a Comment