Tuesday, December 13, 2016

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ;


ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΙΕΡΩΝΥΜΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το γεγονός ότι η απειλητική επιστολή που έστειλε ο Πατριάρχης στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι από κάθε άποψη απαράδεκτη. 

Άλλο θα μας απασχολήσει. Για ποιο λόγο έστειλε αυτή την επιστολή ο Παναγιότατος ενώ γνωρίζει ότι τον εκθέτει και μάλιστα ανεπανόρθωτα;

Η απάντηση είναι ότι ο Παναγιότατος είναι πολύ θορυβημένος -και δικαίως- με την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας η οποία καταδικάζει τη Σύνοδο της Κρήτης για λόγους ουσίας και όχι απλά ομοφωνίας και διαδικασίας.

Από μόνη της η απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας τινάζει στον αέρα την εγκυρότητα της Συνόδου της Κρήτης. Πόσο μάλλον αν η Εκκλησία της Γεωργίας ή και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πράξουν το ίδιο.

Ως εκ τούτου ο Παναγιότατος ένιωσε μεγάλη ανασφάλεια όταν άκουσε ότι στη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα συζητηθεί η εγκυρότητα των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης.

Γι’ αυτό άφησε κατά μέρος όλα τα προσχήματα και έστειλε επιστολή που αποτελεί καθαρή εισπήδηση στα interna sacra της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία -ως εικός- ξεσήκωσε μεγάλες αντιδράσεις και εξέθεσε τον Παναγιότατο προσωπικά και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι απειλές του Παναγιότατου εναντίον επισκόπων, πρεσβυτέρων, μοναχών και λαικών είναι στην πραγματικότητα άσφαιρα πυρά. Αυτοί τους οποίους στοχεύει ο Πατριάρχης ακόμη και αν υποτεθεί ότι φοβηθούν και δεν ξαναμιλήσουν εναντίον της Συνόδου της Κρήτης -πράγμα εντελώς απίθανο- τίποτα δεν αλλάζει επειδή ήδη πέτυχαν το στόχο τους. Κατόρθωσαν να προξενήσουν τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά στο κύρος της Συνόδου της Κρήτης με τις απολύτως κατοχυρωμένες μελέτες τους που ξετίναξαν το θεολογικό υπόβαθρο της Συνόδου της Κρήτης.

Πολύ ορθά ο Παναγιότατος διαπιστώνει ότι ο π. Θεόδωρος Ζήσης, σαν ο αναμφισβήτητος ηγέτης του αντιοικουμενιστικού αγώνα, είναι κορυφαίος θεολόγος που περιβάλλεται από άλλους κορυφαίους θεολόγους, οι οποίοι έγραψαν ήδη εμπεριστατωμένες μελέτες με τις οποίες ξετίναξαν οριστικά και αμετάκλητα τη θεολογική υποδομή της Συνόδου της Κρήτης.

Ακόμη και αν οι αντιοικουμενιστές σιωπήσουν από τώρα και στο εξής τα χτυπήματα που κατάφεραν κατά της εγκυρότητας της Συνόδου της Κρήτης είναι εξόχως συντριπτικά.

Αλλά δεν περιορίστηκαν σ’ αυτά. Προσκληθέντες από τις Εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας ο π. Θεόδωρος Ζήσης και στενοί συνεργάτες του έδωσαν διαλέξεις και ανέλυσαν την αντικανονικότητα της Συνόδου της Κρήτης.

Καρπός της παραγωγικής αυτής προσπάθειας υπήρξε και η απόφαση καταπέλτης κατά της Συνόδου της Κρήτης της Εκκλησίας της Βουλγαρίας που έκοψε κυριολεκτικά τα πόδια των οικουμενιστών από τα γόνατα. Και αναμένονται ακόμη οι αποφάσεις της Εκκλησίας της Γεωργίας, της Ρωσίας και του Αγίου Όρους.

Με αυτά τα δεδομένα ο Παναγιότατος αναγκάστηκε να στείλει την απειλητική επιστολή στην Εκκλησία της Ελλάδος έστω και αν έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι τον εκθέτει σοβαρά. Δεν θα μπορούσε με τίποτε να δεχτεί πλήγμα κατά της Συνόδου της Κρήτης και από την Εκκλησία της Ελλάδος.

No comments:

Post a Comment