Wednesday, December 21, 2016

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΡΙΩΝ ΑΞΙΟΝ


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΡΙΩΝ ΑΞΙΟΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Χίλαρυ Γουάιτ παρουσιάζει στην εφημερίδα The Remnant άρθρο του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου, που δημοσιεύθηκε στο εκφραστικό οργανό του Βατικανού Osservatore Romano (Ρωμαίος Παρατηρητής). Ο Παναγιώτατος ασχολείται με την παπική Εγκύκλιο Amoris Laetitia, την οποία και επαινεί. Άξιον απορίας είναι το γεγονός ότι ο Παναγιώτατος ΔΕΝ παρουσιάζει τις Ορθόδοξες θέσεις επί του θέματος, ενώ στη γνωστή επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών παρουσιάζεται «ως φύλαξ του δόγματος και της κανονικής εν τη κατά Ανατολάς Εκκλησίας τάξεως». 

Γράφει, μεταξύ άλλων, στην παπική εφημερίδα ο Παναγιώτατος: «Αναμφίβολα αυτό το οποίο έπνιγε και παρενέβαλλε εμπόδια κατά το παρελθόν στους ανθρώπους ήταν ο φόβος πως «ένας ουράνιος πατέρας» επιβάλλει με κάποιο τρόπο την ανθρώπινη συμπεριφορά και προδιαγράφει τις ανθρώπινες συνήθειες. Είναι αληθές ακριβώς το αντίθετο και οι θρησκευτικοί ηγέτες καλούνται να υπενθυμίσουν στους εαυτούς τους και κατόπιν στους άλλους ότι ο Θεός είναι ζωή και αγάπη και φως». 

Αναρωτιέται κανείς βάσιμα με βάση τα ανωτέρω: Μα καλά οι Δέκα Εντολές δόθηκαν στους ανθρώπους εική και μάτην και σημέρα είναι ξεπερασμένες; Άδικα αναφέρει ο Δαυίδ στους Ψαλμούς «λύχνος τοις ποσί μου ο Νόμος σου και φως τοις τρίβοις μου»; Οι Μακαρισμοί και η Επί του Όρους Ομιλία του Σωτήρος δεν ισχύουν; Ο Θεός δεν είναι ο ετάζων καρδίας και νεφρούς; Μήπως η μια ιδιότητα του Θεού καταργεί την άλλη; Ισχύει, ή ΔΕΝ ισχύει, το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι ΟΧΙ αυτόνομος αλλά ετερόνομος; Μια διευκρίνιση δεν βλάπτει.

No comments:

Post a Comment