Thursday, November 10, 2016

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα «Μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», στο Αμφιθέατρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Μελετών στην Θεσσαλονίκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου λέγοντας πως ήταν ένα πολύ σημαντικό κατόρθωμα ιδίως σε μία εποχή με τεράστια προβλήματα και τον ευχαρίστησε και τον συνεχάρη για το σπουδαίο γεγονός της Συνάξεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος, απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο δεν έχει γίνει ακόμη κάποια ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ανέφερε ότι στις 22 του μηνός θα συνέλθει η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να ασχοληθεί με τα αποτελέσματα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σημειώνοντας πως «δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε διότι η βιασύνη κάνει ζημιά πολλές φορές».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ο χρόνος που περνά εξωραΐζει τα πράγματα και δείχνει μόνο την ομορφιά. Κάθε μεγάλο γεγονός έχει πολλές εικόνες. Όταν περάσει ο καιρός, αυτοί που θα κάνουν την κρίση της συνόδου της Κρήτης θα βρουν κάποια καλά λόγια να πούνε, που δεν βρίσκουν οι σημερινοί».

Αποκαρδιωτικες κυριολεκτικά δηλώσεις που δεν αντέχουν στη βάσανο καμίας ορθόδοξης κριτικής και σηματοδοτούν τις εξελίξεις στην Εκκλησία της Ελλάδος αναφορικά με την Σύνοδο της Κρήτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι σαφής. Θεωρεί τη συμβολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σύνοδο της Κρήτης επαινετέα. Άρα επιμένει στη θέση ότι ορθώς έπραξε ο ίδιος να υπογράψει το κακόδοξο κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπόν χριστιανικό κόσμο.

Επομένως τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα συνέλθει στις 22 Νοεμβρίου; Κατά πάσαν πιθανότητα επικύρωση των θέσεων του Αρχιεπισκόπου και επομένως οριστική έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Παρόλον ότι είναι δίκαιο να αναμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα αποφασίσει η Ιεραρχία στις 22 του μηνός εντούτοις αναιμικές ελπίδες υπάρχουν ότι θα ανατρέψει τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Οι ελπίδες μας πια στηρίζονται στις όντως παραδοσιακές Εκκλησίες της Γεωργίας και της Βουλγαρίας και ας δούμε τι θα κάνει τελικά η Εκκλησία της Ρωσίας. Ούτε το Άγιον Όρος έχει μιλήσει ακόμη δυστυχώς.

No comments:

Post a Comment