Tuesday, November 15, 2016

O “ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ” ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ


Ο "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ" ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στον “Ορθόδοξο Τύπο”, άρθρο που επιγράφεται Η παρωδία και η τραγωδία μιας παρ’ ολίγον «Συνόδου»”.  

Το άρθρο δεν υπογράφεται αλλά λίγα περιθώρια αμφιβολίας αφήνει για την ταυτότητα του συντάκτη του νοουμένου ότι διακρίνεται για εμμονή σε ιδεοληψίες, για παφλάζουσα εμπάθεια και για άκρατο ναρκισσισμό.

Το άρθρο παρερμηνεύει πλήρως τις θέσεις της Εκκλησίας της Ρουμανίας για τη Σύνοδο της Κρήτης και τη δυνατότητα αναθεώρησης ορισμένων της αποφάσεων.

Τις αντιρρήσεις στο άρθρο συνοψίζει εύστοχο σχόλιο, που διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Ακτίνες”, και υπογράφεται από τον “ορθόδοξο πιστό”:

“Η Ρουμανική Ιεραρχία δεν απέρριψε την Σύνοδο της Κρήτης, στην οποία άλλωστε συμμετείχε και προσυπέγραψε με τους αντιπροσώπους της. Είπε κάτι το αυτονόητο, ότι μελλοντικά, σε μία μεταγενέστερη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, υπάρχει η δυνατότητα με ομοφωνία να αλλάξουν ή να ερμηνευτούν ή και να επαναδιατυπωθούν κάποια από τα σημερινά κείμενα, στα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μία μελλοντική Μεγάλη Σύνοδο και μία μελλοντική ομοφωνία, την οποία δεν γνωρίζουμε αν θα την παράσχουν οι Εκκλησίες με φιλοοικουμενιστικές Διοικήσεις. Η Ρουμανική Ιεραρχία δεν έθεσε ζήτημα μη ισχύος των παρόντων αποφάσεων έως ότου μελλοντικά υπάρξει μία νέα Πανορθόδοξη ομοφωνία. Αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί με έγκριση και επικύρωση της Συνόδου της Κρήτης και ας είμαστε ρεαλιστές σε αυτό το σημείο. Το ζητούμενο τώρα είναι τί θα πράξει η Ιεραρχία της Επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος, θα απορριψει την Σύνοδο της Κρήτης και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της ή θα τις επικυρώσει; Ξεκάθαρα λόγια, όλα τα άλλα, κατά την γνώμη μου, απλώς καμουφλάρουν το πρόβλημα.”


Αντί να στοιχηθεί ο “Ορθόδοξος Τύπος” στην προσπάθεια της ηγεσίας του αντιοικουμενιστικού αγώνα η Εκκλησία της Ελλάδος να απορρίψει τις κακόδοξες αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης το άρθρο επαναφέρει το αίτημα του π. Βασιλείου Βολουδάκη για κατάργηση της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928. Αυτές είναι δυστυχώς οι συνέπειες της παρουσίας του π. Βασιλείου Βολουδάκη στον “Ορθόδοξο Τύπο”.

No comments:

Post a Comment