Thursday, November 17, 2016

ΦΙΛΗΣ: Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΦΙΛΗΣ: Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
=====

Ο κ. Νίκος Φίλης έχει ιδεολογία και πεποιθήσεις για την Παιδεία. Αν τις εφάρμοζε στο Υπουργείο Παιδείας θα ήταν καταστροφικές για τη νεολαία της Πατρίδας μας. Θα ήταν ο Βαρουφάκης της Παιδείας μας.

Κατά την παράδοση των καθηκόντων ως Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μίλησε με ειλικρίνεια για το περί Παιδείας όραμά του. Μίλησε πρώτα «για τα ανυπότακτα μαθητικά χρόνια της ύστερης χουντικής περιόδου και της πρώιμης μεταπολιτευτικής». Μίλησε δηλαδή για την ανυποταξία του σε ηλικία 13-14 ετών... Ούτε ο Γιώργος Θαλάσσης να ήταν, ο γνωστός «Μικρός Ήρωας» του Στέλιου Ανεμοδουρά... Είναι σα να μέμφεται τον εαυτό του που, λόγω ηλικίας, δεν πρόλαβε να είναι μεταξύ των νέων του Πολυτεχνείου... 

Σε εκείνα λοιπόν τα χρόνια αναφέρθηκε ο κ. Φίλης. Αναπόλησε τα παιδικά - μαθητικά του χρόνια, όταν μαζί με την παρέα του «ανοίγανε τη δική τους περπατησιά στον κόσμο, όταν μάχονταν τον πανταχού παρόντα αυταρχισμό, όταν καταπατούσαν τους πατριαρχικούς οικογενειακούς περιορισμούς, όταν βγάζανε τη γλώσσα στα συντηρητικά δήθεν χρηστά ήθη, όταν τους απέβαλαν από τα σχολεία, όταν τους χαρακτήριζαν μιάσματα και αλήτες»... Όλα αυτά είναι «τα ακριβά πτυχία τους» και όχι τα άλλα, τα κανονικά πτυχία σπουδών, που παίρνουν οι άλλοι, «οι άδειοι από τη ζωή, με όσους τίτλους κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους». 

Με τον τουπέ του φανατικού ιδεολόγου τόνισε στην ομιλία του πως «αυτό το ανήσυχο, δημιουργικό και ανατρεπτικό στοιχείο» θέλησε να εμφυσήσει στο Υπουργείο Παιδείας, όπως είπε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.... Σύγκρυο καταλαμβάνει τον κάθε λογικό, δημοκρατικό  και ελεύθερο πολίτη η ιδέα ότι ο κ. Φίλης θα προωθούσε στην εκπαίδευση της νεολαίας μας αυτές τις πεποιθήσεις και αυτή την ιδεολογία. Ότι πρότυπο της θα ήταν ο απείθαρχος μαθητής, που θα θεωρούσε τίτλο τιμής το να απειθαρχεί και να εξεγείρεται «κατά του καθηγητικού  και κοινωνικού κατεστημένου» και να παίρνει αποβολές. Πρότυπο της η καταπάτηση του παιδαγωγικού ρόλου των γονέων και του σχολείου και η κατάργηση των ηθών, των εθίμων και των αξιών, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα και είναι καταστάλαγμα της σοφίας του λαού μας. Τέλος πρότυπο ο κ. Φίλης που, όπως είπε, τα πιο ακριβά πτυχία που πήρε δεν ήταν του Πανεπιστημίου, αλλά οι αγώνες του στο νεολαιίστικο και στο φοιτητικό κίνημα. Μετά διερωτώντο πολλοί αν ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε ιδεολογικά τις διαδηλώσεις των νέων – κουκουλοφόρων ή όχι – και τους εμπρησμούς σε βάρος της έννομης τάξης.


Είναι τέλος εντυπωσιακό ότι ο κ. Φίλης μιλά με απόλυτα  υποτιμητικό τρόπο για όλους όσοι δεν έχουν πάρει «τα ακριβά πτυχία των λαϊκών αγώνων», όπως εκείνος, αλλά τα πανεπιστημιακά πτυχία, «με το πορτοφόλι του μπαμπά τους». Στο εδώλιο του κατηγορουμένου τοποθετεί έτσι  το σύνολο των Ελλήνων....-

No comments:

Post a Comment