Monday, November 21, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο Katehon.com, τις ακόλουθες δηλώσεις του Πατριάρχη της Ρωσίας Κύριλλου:

“Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος μιλώντας σήμερα  το μεσημέρι ενώπιον των Προκαθημένων εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών, με την ευκαιρία των 70ων γενεθλίων του, απέρριψε την κατηγορία εθνοφυλετισμού σε βάρος της Ρωσικής Εκκλησίας, που δέχθηκε λόγω της απόφασής να μην  συμμετάσχει στη σύνοδο της Κρήτης.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κατέστησε σαφές ότι η κυριότερη επιδίωξη της Ρωσικής Εκκλησίας είναι η διατήρηση της πανορθόδοξης  ενότητας και αυτό προϋποθέτει τον σεβασμό απέναντι στη στάση των Εκκλησιών, που διαφωνούσαν με ορισμένες πτυχές της διοργάνωσης της συνόδου.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε ότι η Ρωσική Εκκλησία στο παρελθόν συμμετείχε σε όλες τις προσυνοδικές συναντήσεις, κάτι που επιδεικνύει ότι «η επίτευξη της ομόνοιας για διάφορα  θέματα χρειάζεται ιδιαίτερες προσπάθειες και προϋποθέτει ισότιμο σεβασμό έναντι όλων των μελών της ορθόδοξης οικογένειας μας».

Στη συνέχεια όμως τόνισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να είναι ενιαία, παραδειγματίζοντας την εκπροσώπηση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Μόσχα: "Η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να είναι ενιαία παρά τις μεμονωμένες διαφωνίες που δημιουργούνται κατά καιρούς. Το γεγονός ότι σήμερα έχουν παρευρεθεί εδώ οι αγαπητοί μου συνάδελφοι Προκαθήμενοι και οι αντιπροσωπείες όλων των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, το γεγονός που σήμερα κοινωνούμε από ένα ποτήριο επιδεικνύοντας ένα σώμα εν Χριστώ, αποτελεί μια λαμπρά επιβεβαίωση αυτής της ενότητας. 

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας παραδέχθηκε ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη για τη Ρωσική Εκκλησία, αλλά «ήταν πλήρως  δικαιολογημένη, καθώς συνειδητοποιούσαμε σαφώς ότι η Σύνοδος, με απουσία έστω και μιας Κατά Τόπον Εκκλησίας, δε θα μπορέσει να επιτύχει τον κυριότερο στόχο της, που ήταν να επιδείξει στον κόσμο με αισθητό τρόπο την ενότητα της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.»

Απέτυχε, δήλωσε ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, η Σύνοδος της Κρήτης. Δυστυχώς, όμως, ο Μακαριότατος Μόσχας αποδίδει την αποτυχία της σε λανθασμένους λόγους. Μιλά για έλλειψη ομοφωνίας των Ορθοδόξων Εκκλησιών χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα απαράδεχτα θεολογικά κείμενα που ενέκρινε και τα οποία εμμέσως ο ίδιος δείχνει να τα αποδέχεται. Θα αναμένουμε φυσικά να δούμε την τελική αξιολόγηση της Συνόδου της Κρήτης από την Εκκλησία της Ρωσίας πριν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα αλλά για την ώρα αυτά που ακούμε είναι πολύ απογοητευτικά. 

Η Εκκλησία της Ρωσίας θα αντικρούσει επιτυχώς τις κατηγορίες ότι κινείται από εθνοφυλετικά κίνητρα αν τελικά απορρίψει τη Σύνοδο της Κρήτης για τα κακόδοξα κείμενα που ενέκρινε και μάλιστα αν απορρίψει το κείμενο που αφορά τις σχέσεις της Ορθοδοξίας με τον λοιπόν χριστιανικόν κόσμον. 

Αναμένουμε, λοιπόν, την ετυμηγορία της Εκκλησίας της Ρωσίας, ενώ παρακολουθούμε αποκαρδιωμένοι την παρατεταμένη σιωπή της για τις αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης. 

Στο μεταξύ είμαστε απογοητευμένοι επειδή η στάση της Εκκλησίας της Ρωσίας διανθίζεται με παντοειδείς οικουμενιστικές ασχημίες στις οποίες επιδίδονται κορυφαίοι της εκπρόσωποι αλλά και επειδή διοργάνωσε τις γελοιωδίες του εορτασμού των γενεθλίων του Ρώσου Πατριάρχη στις οποίες ενέπλεξε αρχηγούς και εκπροσώπους όλων σχεδόν των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

No comments:

Post a Comment