Saturday, November 19, 2016

ΕΞΑΡΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΩΣ ‘’ΠΡΟΛΕΧΘΕΝΤΩΝ’’


ΕΞΑΡΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΛΕΧΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ π. ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΥ ΩΣ ‘’ΠΡΟΛΕΧΘΕΝΤΩΝ’’

(Κυκλοφόρησε σχετικό βιβλίο εκατοντάδων σελίδων)

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Πρόσφατα κυκλοφόρησε βιβλίο εκατοντάδων σελίδων, περί των καλουμένων ‘’προφητειών’’ του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού. Στην Κύπρο μάλιστα κυκλοφόρησε ιδιάιτερα. Όσοι μιλούν για τα λεχθέντα του μοναχού αυτού, δεν έπρεπε να ήταν φειδωλοί στο θέμα τούτο, καθότι έχει αρκετές φορές έχει διαψευστεί; 

Όσοι αμφιβάλλουν για του λόγου το αληθές, ας δουν το βίντεο που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο και που τιτλοφορείται «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ - ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ» (από εκπομπή του Τηλεοπτικού Σταθμού ο Λόγος, κατά το έτος 1998, στο Πρόγραμμα – Ορθοδοξία και Ορθοπραξία, με τον θεολόγο καθηγητή κ. Νικολαΐδη), που δικαιολογημένα προστέθηκε από τον αναρτήσαντα, τίτλος προβολής, που αναγγέλλει ότι «ο πόλεμος θα ξεκινήσει από την Κύπρο». Στο βίντεο αυτό λοιπόν, αναφέρεται μεταξύ άλλων «…τώρα όμως θα πω και τούτο, να έχει θάρρος ο λαός μας, διότι θα δεχθούμε πληγή από τους Τούρκους λυσσαλέα. Μην τρομάξουμε, είναι μέσα στα Θεία σχέδια, θα γίνει κι αυτό.
Ερώτηση – Θα είναι όμως σύντομα αυτό;
Π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός  -  Σύντομα, σύντομα πολύ σύντομα… »

Οι «ακοές πολέμων» (1981, 1993, 1998) που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν, ακόμα προκαλούν λύπη και πρέπει να προβληματίζουν. Όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου, ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός, τρομοκρατούσε τον κόσμο με τις καλούμενες «προφητείες» του, περί Παγκοσμίου πολέμου με ημερολογιακή τοποθέτηση (με βάση μαρτυρίες) στις 7 Ιουλίου 1999. Ακολούθως επειδή ο πόλεμος δεν πραγματοποιήθηκε, η ημερομηνία μετετέθη στις 14 Αυγούστου 1999 και όταν και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε η ημερομηνία «κύλησε» στις 8 Σεπτεμβρίου 1999, για να διαψευστεί και πάλι. Όλα τούτα είχαν λεχθεί όταν ήταν Ηγούμενος του Τιμίου Σταυρού της Μίνθης, στην Μητροπολιτική περιφέρεια Πάφου. Μάλιστα  κληρικός της Μητροπόλεως Πάφου τότε, έδωσε συνέντευξη σε ραδιοσταθμό της Πάφου, αναφορικά με το σάλο που δημιουργήθηκε, κυρίως στο μαθητόκοσμο από τις περί πολέμων ακοές, από τον ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινό. 

Δεν τους αρκεί η αναφορά «η Κύπρος θα δεχθεί προσωρινό ράπισμα από τους Τούρκους», σε σχετικό φυλλάδιο το έτος 1995 με επίτιτλο Ιερά Μονή Βατοπαιδίου; Για το φυλλάδιο αυτό μάλιστα οφφικιάλιος στην Κύπρο (δεν είναι πρέπον να σημειωθεί το όνομά του), ανέφερε με λύπη ότι ‘’αυτό το φυλλάδιο μας έκανε μεγάλη ζημιά’’.

Μήπως είναι κριτήριο αληθείας αυτό που είπε ο π. Ιωσήφ Βατοπαιδινός συνιστών εαυτόν; Ιδού τι ανέφερε ο συγκεκριμένος μοναχός: «…άνοιξε  (ο νους) κι άρχισε η θεολογία που όλα τα μυστήρια της δημιουργίας των όντων, τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα μέλλοντα. Αλλά η αξιοπρέπειά σας μας αναγκάζει και τα λέμε αυτά για να έχετε θάρρος στη ζωή σας, να μην απογοητεύεστε, να μην αποθαρρύνεστε». Ποιος είπε τέτοια υπερβολικά για τον εαυτό του, τη στιγμή μάλιστα που κατ’ επανάληψη έχει διαψευστεί;  

Δεν έπρεπε να τοποθετηθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για το τόσο σοβαρό θέμα;  Είναι ορθό να ενημερώνονονται οι πιστοί, ιδιαίτερα στην Κύπρο, με τις καλούμενες προφητείες του π. Ιωσήφ Βατοπαιδινού; Φυσικά αυτό συμβάλλει και η υπέρπροβολή του μοναχού αυτού και η παρατεινόμενοι σιωπή για τις ξεκάθαρες κακοδοξίες που δίδαξε και που είναι εις γνώση της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου. Η σιωπή αυτή αθέλητα συνηγορεί και στο πλήθος των απαξιωτικών για μας που γράφομε για τα θέματα τούτα. 


Και γι’ αυτό το κείμενο θα δεχθούμε και πάλι τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και την ‘’απορία’’ γιατί να μη σταματήσομε να γράφομε. Η ευθύνη είναι δική μας ή σε αυτούς που τον προβάλλουν τόσο πολύ; Όσοι προβάλλουν όμως τα λεχθέντα του ως προλεχθέντα, δεν έπρεπε να είναι λίγο φειδωλοί καθότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί; Πιστεύομε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου για το τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να τοποθετηθεί. 

No comments:

Post a Comment