Wednesday, November 9, 2016

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ


ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΙ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Θα επιχειρήσω -για μια ακόμη φορά- να εξηγήσω κάποια πράγματα αναφορικά με τη  διακοπή του μνημοσύνου και το σχίσμα και ελπίζω αυτή τη φορά οι σχισματικοί που αυτοαποκαλούνται αποτειχισμένοι να κατανοήσουν τη διαφορά.

Το ιστολόγιο “Πατερική Παράδοση” διερωτάται για ποιο λόγο προβλήθηκε από πολλά ιστολόγια το τηλεγράφημα του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβρόσιου με το οποίο γνωστοποιούσε στην Εκκλησία της Ελλάδος την παύση του μνημοσύνου του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα. Διερωτάται επίσης για ποιο λόγο προβάλλουν το τηλεγράφημα, αντί να μιμούνται το παράδειγμά του, και γιατί ελέγχουν όσους αποτειχίζονται τώρα και τους θεωρούν σχισματικούς και τα μυστήρια τους άκυρα;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ουδείς αρνείται ότι η διακοπή του μνημοσύνου είναι κανονικό δικαίωμα -προσοχή δικαίωμα ΟΧΙ υποχρέωση- των πιστών όταν ο οικείος επίσκοπος κηρύσσει γυμνή τη κεφαλή αίρεση.

Γι’ αυτό δικαίως επαινείται ο κυρός Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος επειδή διέκοψε το μνημόσυνο του Αθηναγόρα, όπως το διέκοψαν οι είκοσι Μονές του Αγίου Όρους, οι Μητροπολίτες Παραμυθίας Παύλος και Φλωρίνης Αυγουστίνος αλλά και ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς.

Η διακοπή αυτή του μνημοσύνου έγινε, όχι από μεμονωμένα άτομα, αλλά από “στρατηγούς”, ήγουν από επισκόπους και ηγουμένους Μονών, ήταν μαζική και δεν προχώρησε σε ακοινωνησία. Δηλαδή διέκοψαν μεν το μνημόσυνο του οικείου ιεράρχη, αλλά βρίσκονταν σε εκκλησιαστική κοινωνία με όσους δεν διέκοψαν το μνημόσυνο του Αθηναγόρα.

Ποια η διαφορά τώρα των πιο πάνω αρχιερέων και ηγουμένων με τους σχισματικούς που αυτοαποκαλούνται αποτειχισμένοι;

1.) Δεν υπήρξαν μεμονωμένα άτομα αλλά ήταν "στρατηγοί" που έκαναν μαζική διακοπή μνημοσύνου.

2.) Δεν διέκοψαν την κοινωνία με την Εκκλησία. Απλά διέκοψαν το μνημόσυνο του οικείου επισκόπου.

3.) Δεν τους “λειτουργούσαν” καθαιρεμένοι κληρικοί.

4.) Αντιλαμβάνονταν ότι ο ΙΕ΄ Κανόνας της ΑΒ΄ Συνόδου είναι δυνητικός και όχι υποχρεωτικός.

Όλες οι πιο πάνω προυποθέσεις λείπουν από τους σχισματικούς που αυτοαποκαλούνται αποτειχισμένοι. 

Έχουν προβεί σε μεμονωμένες αποτειχίσεις και ακοινωνησία με όλη την Εκκλησία, θεωρούν υποχρεωτικό και όχι δυνητικό τον ΙΕ΄ Κανόνα της ΑΒ΄ Συνόδου και τους “λειτουργούν” καθηρημένοι κληρικοί. 

Γι’ αυτό, αντί να γίνονται τιμητές άλλων, ας συνειδητοποιήσουν τη θλιβερή κατάσταση που βρίσκονται οι ίδιοι και ας επανέλθουν στην Εκκλησία, αφού το αμάρτημα του σχίσματος δεν το ξεπλένει ούτε το αίμα του μαρτυρίου κατά τον Ιερό Χρυσόστομο.

No comments:

Post a Comment