Monday, November 21, 2016

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ κ. Κ. ΝΟΥΣΗ, ‘’ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ’’, ΣΤΗΝ ‘’ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ’’


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ κ. Κ. ΝΟΥΣΗ, ‘’ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ’’, ΣΤΗΝ ‘’ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ’’

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ (www.pemptousia.gr) που τιτλοφορείται «Το πνεύμα των προφητειών του Οσίου Παϊσίου» (26 Ιαννουαρίου 2015) του θεολόγου – φιλόλογου Κωνσταντίνου Νούση, αναφέρονται τα εξής: «Τι δηλοί επομένως, ο μύθος, όπως τον είδαμε στην ‘’εθνικιστική’’ πατριδολατρία και τις εσχατολογικές εμμονές του πατρός;  Σημαίνει το αυτονόητο. Είναι ένας άνθρωπος που διατηρεί την ελευθερία και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, τα οποία σέβεται σε απόλυτο βαθμό ο ίδιος ο Κύριος.  Στα σημεία αυτά μπορεί να εφιλοχωρήσουν ανθρώπινα, άρα και ατελή στοιχεία.  Αυτό το έχουμε δει στα λάθη πολλών Αγίων, τα οποία μπορεί να είναι μικρά, ενδέχεται όμως να είναι και μεγάλα (βλ. τη χαρακτηριστική περίπτωση του Αγίου Αυγουστίνου)»

Όσα επαινετικά κι αν ακολουθούν στο κείμενο αυτό από τον κ. Νούση,δεν αναιρούν τη στάση του αυτή στο θέμα αυτό. Παραθέτομε επίσης την εξής αναφορά του στο κείμενο του: «Η Εκκλησία δεν κατέταξε στο αγιολόγιό της τον γέροντα, προκειμένου να μας επισημάνει ότι τάχα πρέπει να προσδοκάμε μεγάλες εδαφικές ανακατάξεις ή σύντομα το τέλος του κόσμου και τοιουτοτρόπως να εισέλθουμε σε μια κατάσταση διαρκούς ανησυχίας και γενικευμένου άγχους».

«Σε μια κατάσταση διαρκούς ανησυχίας και γενικευμένου άγχους», δυστυχώς ζήσανε όσοι προσμετρούσαν ως ‘’προλεχθέντα’’ τα λεχθέντα του π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού περί λυσσαλέας πληγής στην Κύπρο. Θα μπορούσε η ‘’Πεμπτουσία’’, που τόσο αδιακρίτως προβάλλει τον π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινό, να δημοσιεύσει κείμενο σχετικό με τα τόσα διαψευσθέντα ‘’προλεχθέντα’’ του; 

Εδώ εκείνα που είπε π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινός και δεν συμφωνούν με την Ορθόδοξη διδασκαλία, τα προέβαλαν στην ‘’Πεμπτουσία’’ αδιακρίτως και χωρίς καμιά ανασκευή, και θα προβάλουν κείμενο που να μειώνει έστω και επ’ ελάχιστον την υπερβολική αίγλη του, σε περίοδο μάλιστα ‘’παχέων αγελάδων’’; Είναι λυπηρή η ευκολία που η ‘’Πεμπτουσία’’ δημοσίευσε το κείμενο αυτό. Θα μπορούσε η ‘’Πεμπτουσία’’, που τόσο αδιακρίτως προβάλλει τον π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινό, να δημοσιεύσει κείμενο σχετικό με τα τόσα διαψευσθέντα ‘’προλεχθέντα’’ του; 

Να αναφέρομε όμως ότι και ο Όσιος Παΐσιος μίλησε για καταστροφή της Κύπρου, όμως με τη μεγίστη διαφορά ότι αυτό έγινε 12 μέρες πριν την Τουρκική εισβολή. Στο βιβλίο «Γέρων Παΐσιος  1924-1994, Προφητείες του γ. Παϊσίου για Εθνικά Θέματα -Αλεξανδρούπολη 2014 (Επιλογή κειμένων: Ανέστης Μαυροκέφαλος)», αναφέρεται το εξής από τον κ. Τσέτο Χρήστο, ε.α. Θεσσαλονίκη «Κατάγομαι από το Χιλιομόδι Κορινθίας. Είμαι απόστρατος αξιωματικός, επισμηναγός στο βαθμό. Την 8η Ιουλίου 1974 επισκέφτηκα τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του. Καθίσαμε μαζί αρκετές ώρες, σχεδόν όλο το απόγευμα. Μιλήσαμε για αρκετά θέματα. Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Ήταν τόσο σαφής. Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Ήταν τόσο σαφής. Έβλεπε τα πράγματα σαν να γινόταν εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή, έβλεπε τα πλοία να πλησιάζουν το λιμάνι της Κερύνειας και την αποβίβαση των τεθωρακισμένων στην παραλία. Έβλεπε τον Τούρκικο στρατό και τα αυτοκίνητα να προελαύνουν, έβλεπε τα χωριά που κατελάμβαναν οι Τούρκοι, να αδειάζουν. Έβλεπε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους Κυπρίους και να κάνουν διάφορα κακά. Τα διηγόταν με τέτοιο τρόπο, σαν να ήταν παρών. Μου έκανε τρομερή εντύπωση. Όταν είδε ότι γινόταν πάλη σώμα με σώμα με τους Κυπρίους, όταν χύθηκε το πρώτο αίμα, ο Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια είπε ‘’Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον, Κύριε ελέησον’’».

Ένας επιπρόσθετος λόγος που μας αναγκάζει να γράψομε είναι το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη που ο π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινός, μας τρομακρατούσε περί ‘’λυσσαλέας πληγής’’ στην Κύπρο, ο Όσιος Παΐσιος έλεγε παρηγορητικά αυτό που έλεγε για τον κομμουνισμό, ότι «οι Τούρκοι τα κόλυβα τα’ χουν τυλιγμένα στο ζωνάρι τους, λίγο να κουνηθούν θα πέσουνε». 


«Σε μια κατάσταση διαρκούς ανησυχίας και γενικευμένου άγχους», που τόνισε ο κ. Νούσης, δυστυχώς ζήσανε όσοι προσμετρούσαν ως ‘’προλεχθέντα’’ τα λεχθέντα του π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού περί λυσσαλέας πληγής στην Κύπρο και όχι όσοι άκουαν τον Όσιο Παΐσιο. Όση κι αν ήταν η ευκολία των αρμοδίων στην ‘’Πεμπτουσία’’ να δημοσιεύσουν ένα τέτοιο κείμενο για τον Όσιο Παΐσιο, η δυσκολία για δημοσίευση κειμένου για τα διαψευσθέντα  ‘’προλεχθέντα’’ του π. Ιωσήφ του Βατοπαιδινού είναι πολλαπλάσια, σε περίοδο μάλιστα ‘’παχαίων αγελάδων’’. Τα λεχθέντα από τον Όσιο Παΐσιο, σχετικά με την Κύπρο, μετά την Τουρκική εισβολή, ήταν λόγοι παρακλήσεως κατά το του Αποστόλου Παύλου «ο δε προφητεύων ανθρώποις λαλεί οικοδομήν και παράκκλησιν και παραμυθίαν» Α΄Κορ. 14,3.

No comments:

Post a Comment