Saturday, November 5, 2016

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία” τις ακόλουθες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου:

«Μπορώ να πω, ότι ουδέποτε πίστεψα ότι θα φτάσουμε στο τέλος. Γιατί οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα, όταν χωρίς ντροπή ομιλούν για τις «πραγματικότητες» που υπάρχουν στην Κύπρο και οι πραγματικότητες είναι τα σπίτια και οι περιουσίες των προσφύγων μας, που οι Τούρκοι τα πήραν, δια της δυνάμεως των όπλων και λένε ότι είναι δικά τους».

«Δεν μπορεί να κλείσει το Κυπριακό, εάν δεν επιστραφούν εδάφη, σπίτια, περιουσίες. Είναι δικά μας, τα διεκδικούμε και θα τα διεκδικούμε και οφείλουν να προσγειωθούν, ιδίως η 'Αγκυρα»  

«Αποτελούν το 18% του κυπριακού πληθυσμού και να μην επιμένουν ότι θα πάρουν έδαφος 29% που είχε το σχέδιο Ανάν, ή να πάρουν το 60% των ακτογραμμών».

«Και δεν πιστεύω ότι πρέπει να τους επιτρέψουμε να υλοποιήσουν όλους τους στόχους τους» είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας και των εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας «από το 1954» ήταν «να κάνουν διχοτόμηση».

«Λύση, εγώ δε βλέπω, γιατί, όπως είπα, οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα. Ε, δεν πρόκειται να τους δώσουμε τα πάντα!»”

Πολύ ορθές οι θέσεις του Μακαριότατου Κύπρου. Οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα χωρίς να δίνουν τίποτα. Η κατάρρευση των συνομιλιών είναι ζήτημα χρόνου. Όσο ενδοτικός και αν είναι ένας Πρόεδρος είναι αδύνατο να αποδεχτεί την παραμονή του συστήματος των Εγγυήσεων και Τουρκικό Στρατό στην Κύπρο.

Αλλά δεν είναι μόνον σ’ αυτά τα θέματα που ζητούν τα πάντα οι Τούρκοι. Δεν θέλουν να φύγει κανένας έποικος από το νησί, ζητούν εκ περιτροπής προεδρία, ζητούν να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων, θέλουν να κρατήσουν όλα τα εδάφη που κατέλαβαν και να μας επιστρέψουν μόνο τη νεκρή ζώνη, επιδιώκουν να απομυζούν όλα έσοδα της Κύπρου, κτλ..

Αδύνατη, επομένως, η λύση του Κυπριακού. Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Μακαριότατος μιλά πατριωτικά και προειδοποιεί το λαό της Κύπρου για τις βλέψεις της Τουρκίας.

No comments:

Post a Comment