Monday, November 28, 2016

ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ


ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
=====

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης,  υπερασπίστηκε πολλές φορές την Ορθοδοξία απέναντι πολλών πλανών. Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, υπερασπίστηκε πολλές φορές την Ορθόδοξη Πίστη, προτάσσοντας λόγους ομολογίας, για το αντιτριαδικό Ισλάμ, για το Π.Σ.Ε., τους Αντιχαλκηδονίους, τον Παπισμό κλπ.  

Πνευματική παρακαταθήκη είναι για μας το γραπτό κείμενό του «Ορθοδοξία και Ισλάμ (Κριτική προσέγγισις του ακαδημαϊκού διαλόγου υπό το φως των Αγίων Πατέρων)», με το οποίο ομολογιακώς ανασκευάζει τη δαιμονιώδη και αντιτριαδική ισλαμική πλάνη.

Επίσης ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος με Ορθόδοξο φρόνημα αναφέρθηκε στην αιρετική εμμονή των Αντιχαλκηδονίων, που τους κρατεί εκτός Εκκλησίας. Ξεσκέπασε επίσης την πνιγηρότητα του πλήθους των αιρετικών προτεσταντικών κοινοτήτων στο Π.Σ.Ε.

Πολλές φορές με ομιλίες, αλλά και με γραπτά κείμενά του ανασκεύασε τις παπικές πλάνες (την αίρεση του Filioque, το Παπικό πρωτείο, το Παπικό αλάθητο, την παπική πλάνη περί κτιστής Θείας Χάριτος κ.λ.π. ). Πολλές φορές ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, εξέφρασε τη λύπη του για την ουνιτική δολιότητα.

Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης με βαθειά συναίσθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας έγραφε «Η Αγία μας Ορθόδοξος Εκκλησία αποτελεί την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν» καταδεικνύοντας ότι το κάλλος της ομολογίας, έχει   ευεργετική επίδραση όχι μόνο στο Ορθόδοξο λαό, αλλά και σε όσους ταλαιπωρούνται από κακοδοξίες. Για τούτο έγραφε ότι «ησθάνετο πάντοτε βαρύτατο χρέος να διατηρήση ακαινοτόμητον και ανόθευτον την Αποστολικήν πίστιν και παράδοσιν». 

Αναφερόμενος Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, στην προετοιμαζόμενη από Βατικανό ένωση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών έγραφε μεταξύ άλλων «....η διπλωματία του Βατικανού κάνει ότι μπορεί για να προωθήση μια ένωση με τους Ορθοδόξους σύμφωνη με το πνεύμα της Συνόδου Φερράρας-Φλωρεντίας και της Β΄ Βατικανείου Συνόδου, οι οποίες καλούσαν τους ‘’απεσχισμένους αδελφούς’’ Ορθοδόξους να επανέλθουν στην Παπική εκκλησία, διότι μόνο η κοινωνία με τον διάδοχο του Πέτρου εξασφαλίζει την πλήρη και αληθή εκκλησιαστικότητα». 

Στις μέρες τούτες, το πλήρωμα της Εκκλησίας, αναμένει διακαώς να υπάρξουν παρόμοιες φωνές, με αυτή του Αρχιμανδρίτη Γεωργίου Καψάνη, για να προτάξουν λόγους αληθείας.

No comments:

Post a Comment