Friday, November 11, 2016

Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ


Ο ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΕΚΛΕΛΕΓΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Αγιορειτικό Βήμα”:

“Ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να σχολιάσει σε σημερινή του συνέντευξη την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία λέγοντας ότι ενδιαφέρεται μόνο για τις επιπτώσεις που έχουν στις ζωές των φτωχών οι επιλογές των πολιτικών.

Κληθείς να εκφράσει την άποψή του για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ο ποντίφικας δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «Δεν κρίνω τους ανθρώπους και τους πολιτικούς, θέλω μόνο να κατανοώ τον πόνο που προκαλεί η συμπεριφορά τους στους φτωχούς και τους αποκλεισμένους».

Ο Πάπας δήλωσε ακόμη ότι σήμερα ανησυχεί περισσότερο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες: «Πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη που διχάζουν».

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, ο Πάπας είχε υπαινιχθεί ότι η θέση του Τραμπ σχετικά με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, η οποία περιελάμβανε και προεκλογική του δέσμευση για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό ώστε να μην εισέρχονται παράνομοι μετανάστες, «δεν ήταν χριστιανική».

Στη συνέχεια, εκπρόσωπος του Πάπα δήλωσε ότι δεν επρόκειτο για προσωπική επίθεση.”

Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας από τους πολλούς ηγέτες που δεν είναι ευχαριστημένοι με την εκλογή του κ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Προσπάθησε από την αρχή να υποσκάψει την υποψηφιότητά του και έκανε κατά καιρούς σκληρές δηλώσεις εναντίον βασικών θέσεων που εξέφραζε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό και άλλα θέματα.

Αυτό φυσικά δεν προδικάζει ότι οι σχέσεις Βατικανού και ΗΠΑ θα επιδεινωθούν επειδή ο Πάπας Φραγκίσκος προσωπικά αλλά και το Βατικανό γενικά έχουν μεγάλο γόητρο και ισχύ στον κόσμο συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ όπου ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας είναι Παπικοί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος προβάλλει την εικόνα ενός Πάπα της “πολιτικής ορθότητας” και της παγκοσμιοποίησης γι’ αυτό και είναι φυσικό να διίστανται οι απόψεις του με τις θέσεις του εκλελεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ.

Η συνέχεια θα δείξει πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ και Βατικανού ειδικά όταν ο κ. Τραμπ προχωρήσει να υλοποιήσει τις προεκλογικές επαγγελίες του για το προσφυγικό και τους μετανάστες.

No comments:

Post a Comment