Friday, October 3, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ π. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ


 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ π. ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΩΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, την ακόλουθη Ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

“Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τάς τακτικάς αὐτῆς συνεδρίας ἀπό τῆς Τετάρτης, 1ης, μέχρι καί τῆς Παρασκευῆς, 3ης Ὀκτωβρίου 2014.

Ἐγένετο ἀποδεκτή ἡ παραίτησις ἀπό τῆς θέσεως τοῦ Διευθυντοῦ τοῦ ἐν Ἀθήναις Γραφείου Ἐκπροσωπήσεως τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ἰωάννου, οὗτινος ἡ Ἐπαρχία ἀνυψώθη, ἐν τῷ προσώπῳ αὐτοῦ, εἰς τήν τάξιν τῶν Γεροντικῶν Μητροπόλεων τοῦ Θρόνου.

Ἐξελέγη Μητροπολίτης Ἀδριανουπόλεως ὁ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτης κ. Ἀμφιλόχιος Στεργίου, ὅστις διωρίσθη Διευθυντής τοῦ ὡς ἄνω Γραφείου.”

Τι σημαίνει η “εκλογή με νόημα”, όπως την χαρακτηρίζει το dogma.gr, του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Στεργίου, και μάλιστα στην Αθήνα, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Θρόνου;

1.) Καταρχήν ότι η κόντρα Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος καλά κρατεί.

2.) Οτι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν χωρατεύει.

3.) Οτι ο Παναγιότατος προχώρησε στην εκλογή του π. Αμφιλόχιου Στεργίου είτε διότι θεωρεί ανακριβείς τις κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν εναντίον του εν λόγω κληρικού με αφορμή την εκλογή νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, είτε εν πλήρει γνώσει της ακρίβειας των πληροφοριών επειδή δεν έχει κανένα φραγμό να εκλέξει ακατάλληλα πρόσωπα στην αρχιερωσύνη. Προσευχόμαστε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να ενήργησε κατά Θεόν.

4.) Οτι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να επιβάλλει την παρουσία του και το κύρος του Οικουμενικού Θρόνου εν δυνάμει και όχι με τον τρόπο που ο μ. Πατριάρχης Δημήτριος πολιτεύθηκε.

5.) Δεν είμαι φυσικά σε θέση να ελέγξω την ακρίβεια ή μη των κατηγοριών εναντίον του νέου Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως. 

6.) Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω τον Παναγιότατο, ως Ελληνας χριστιανός ορθόδοξος που αγαπά και σέβεται τον Πατριάρχη του Γένους μας και αλγεί βαθύτατα για το σταυρό του μαρτυρίου του Οικουμενικού Θρόνου, ότι η θέση και το κύρος του στη συνείδηση των πιστών είναι πολύ πιο ισχυρή και ασφαλής ως μάρτυρα Πατριάρχη παρά ως εκκλησιαστικού ηγέτη που επιβάλλεται με ράβδο δυνάμεως.

No comments:

Post a Comment