Wednesday, April 4, 2012

Ο ΟΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΙΓΩΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗ


Ο ΟΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΙΓΩΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΣΗΜΑΝΤΗ ΚΟΣΜΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗ


Του π. Αναστάσιου Γκοτσόπουλου

================


Στην αμιγώς θεολογική γλώσσα, στην Ορθόδοξη εκκλησιολογία, με τον όρο «Εκκλησία» προσδιορίζεται αποκλειστικά και μόνο το ίδιο το Σώμα του Σαρκωθέντος Θεού Λόγου, η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού.


Ακριβώς την ίδια σημασία έχει η λέξη Εκκλησία όταν συνοδεύεται από το επίθετο ‘Τοπική’, για να προσδιορίσει την σε συγκεκριμένο τόπο φανέρωση της Μίας Εκκλησίας του Χριστού.


Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την πλήρη και ουσιαστική ταύτιση της Τοπικής με την Καθολική Εκκλησία και ό,τι ισχύει για το μέρος (την Τοπική Εκκλησία), ισχύει και για το καθ’ όλον («την κατά την οικουμένην Εκκλησίαν») και το αντίστροφο.


Συνεπώς, όταν χρησιμοποιείται ο όρος «Εκκλησία» είναι απαραίτητο να διευκρινίζουμε με ποια έννοια.


Σε μία συζήτηση όπου προσεγγίζουμε γεγονότα από ιστορικής, νομικής, κοινωνιολογικής κοκ. πλευράς γίνεται ασφαλώς και η ανάλογη χρήση του όρου «εκκλησία», οπότε αναφερόμαστε σε απλή θρησκευτική κοινότητα ή θρησκευτική συνάθροιση, η οποία πόρρω απέχει από την αυστηρή θεολογική της έννοια.


Υπό αυτή την έννοια έχουμε εκατοντάδες εκκλησίες, που καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα της θρησκευτικής έκφρασης και οργάνωσης σε παγκόσμιο επίπεδο.


Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένα κριτήριο για το χαρακτηρισμό μιας κοινότητος ως ‘εκκλησία’, αλλά προέχει ο αυτοπροσδιορισμός της: η κάθε κοινότητα, ή ομάδα είναι ‘εκκλησία’, επειδή έτσι θέλει και αυτοχαρακτηρίζεται.


(Συνεχίζεται)

No comments:

Post a Comment