Sunday, April 22, 2012

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;


ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΓΚΟΧΟΡΩΔΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Την Μεγάλη Παρασκευή πήγα στην Ακολουθία του Επιταφίου στον καθεδρικό ναό του της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.


Φιλοξενούσα ένα ζευγάρι από την Κύπρο και δεν ήθελα να τους πάρω στο ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου που εκκλησιάζομαι συνήθως τη Μεγάλη Εβδομάδα.


Στον Αγιο Ελευθέριο όλα είναι ταπεινά και γνήσια, ο ιερέας ένας πρεσβύτης ευλαβέστατος κληρικός, αλλά ένιωσα ότι οι φιλοξενούμενοί μου θα απογοητεύονταν από την ερήμωση και την εγκατάλειψη που παρουσιάζουν πολλές από τις εκκλησίες στο Μανχάταν, αφού δεν υπάρχει πια εκεί Ελληνισμός.


Πράγματι πήγαμε στην Αγία Τριάδα και ευχαριστηθήκαμε ιδιαίτερα. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που προίστατο έδινε το ρυθμό της σεμνότητας και της κατάνυξης με κάθε του ενέργεια. Με την πατρική του αγάπη προς όλους, με το υπέροχό του κήρυγμα, με το ασκητικό του ορθόδοξο ήθος.


Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια των φιλοξενουμένων μου για το εύστοχο και θεολογικότατο κήρυγμα του Σεβασμιότατου. Μου είπαν χαρακτηριστικά: Είναι η πρώτη φορά που ακούμε κήρυγμα τη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να βαρεθούμε ή να δυσφορήσουμε.


Ενα μόνον έλειπε από την Ακολουθία “ίνα τέλεια γένηται”.


Δυστυχώς τα εγκώμια του Επιταφίου τα δολοφόνησε εν ψυχρώ η φραγκοχορωδία του Καθεδρικού ναού.


Δεν είναι κρίμα;


Δεν πρέπει ο Σεβασμιότατος να αντιμετωπίσει το θέμα σε κάποια στιγμή;


Κατανοώ ότι δεν έχει πάντοτε την αναγκαία συνεργασία από τους υπεύθυνους φορείς.


Αντιλαμβάνομαι ότι οι φραγκοχορωδίες έγιναν θεσμός για δεκαετίες.


Σέβομαι το γεγονός ότι πολλοί - και ιδίως πολλές γυναίκες - συμμετέχουν σ’ αυτές με μεράκι και καλή πίστη.


Γνωρίζω ότι ο Σεβασμιότατος Αμερικής είναι άνθρωπος που υπολογίζει την κάθε αντίδραση πριν προχωρήσει σε κάποια ενέργεια.


Αλλά δεν πρέπει η Εκκλησία της Αμερικής να απελευθερωθεί σε κάποια στιγμή από τη Βαβυλώνιο αιχμαλωσία που την καταδίκασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος;


Τα γράφω αυτά επειδή σήμερα Κυριακή του Θωμά εκκλησιάστηκα στον ιερό ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστορίας, όπου όλα ψάλλονται Βυζαντινά και όλα λειτουργούν με σεμνότητα, ταπείνωση και κατάνυξη και ένιωσα έντονα τη διαφορά.


Δεν είναι κρίμα στον καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής να φυγαδεύεται το κλίμα της κατάνυξης εξαιτίας της φραγκοχορωδίας;


Και δεν είναι κρίμα στο ναό της Αγίας Αικατερίνης Αστορίας στην καρδιά του Ελληνισμού με τόσους πρώτης γενεάς μετανάστες να εξακολουθούν παρά τις διαμαρτυρίες δεκαετιών να έχουν φραγκοχορωδία με αρμόνιο;

1 comment:

  1. Χριστός Ανέστη!!!

    Είμαι φοιτητής στην Θεολογική Σχολή στην Αθήνα και έχω γεννηθεί στην Αμερική. Πράγματι, σύντομα πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό που γίνεται στην Αμερική. Φέτος ήρθα να ψάλλω με τον πατέρα μου και κυριολεκτικά "έφριξα" με την φραγκοχορωδία που είχανε. Επίσης επειδή μαθαίνω και Βυζαντινή Μουσική, με λύπησε περισσότερο αυτό το πράγμα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουνε τέτοια πράγματα μέσα στην Ορθόδοξη Παράδοση μας. Έχουμε μεγάλο πλούτο και το πετάμε στα σκουπίδια μόνο και μόνο για να μην διαφοροποιούμαστε από τους Παπικούς και τους Προτεστάντες. Συγνώμη για το εντονο ύφος, αλλά με πειράζει πολλή αυτό το θέμα. Εύχομαι το Φώς της Αναστάσεως να μας φωτίζει πάντοτε!!! Συχαριτήρια για το ωραιότατο blogspot!!!

    ReplyDelete