Monday, April 9, 2012

ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ



ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Ομολογώ ότι στεναχωρέθηκα όταν άκουσα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο κ. Αμφιλόχιο (Τσούκο) Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας.


Ηλπιζα ότι ο κατά πάντα άξιος επίσκοπος θα εκλέιζε μια μέρα τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Ρόδου.


Ιδού όμως ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Θεός φώτισε τον Παναγιότατο και την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επιλέξουν τον άριστο για να ποιμάνει την Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας.


Ο Σεβ. κ. Αμφιλόχιος είναι ένας από τους καλύτερους ιεραπόστολους που διαθέτει η Ορθοδοξία σήμερα. Ετσι κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ενθρόνισή του να αναπτύξει αξιοθαύμαστο ιεραποστολικό έργο, όχι μόνον στη Νέας Ζηλανδία, αλλά και στα εξωτικά νησιά Φίτζι, που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας.


Ο Σεβασμιότατος κ. Αμφιλόχιος δεν έχει στο ενεργητικό του μόνον πλούσιο ιεραποστολικό βιογραφικό αλλά και μεγάλες οργανωτικές ικανότητες που τον βοηθούν να ασκήσει αποτελεσματικά το έργο που του ανέθεσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και όχι μόνον αυτό.


Ο Σεβασμιότατος υπήρξε ηγούμενος ανδρώας Μονής στη Ρόδο και έτσι προαπαθεί να μεταφυτεύσει την ορθοδοξία στο χώρο της ιεραποστολής με τη δημιουργία μονών χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αληθινό πνεύμα της Ορθοδοξίας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια το συγκινητικό κείμενο του Αγίου Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιου, που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


******


ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΕΙΤΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΦΙΤΖΙ


Του Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος

===============


Τις ημέρες αυτές της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που λέγεται και καθαρή εβδομάδα, γίνονται στα μοναστήρια αναγνώσεις από το πρώτο βιβλίο της Αγίας Γραφής, τη Γένεση. Βλέπει κανείς εκεί τη μεγάλη σοφία και αγάπη με την οποία έκανε ο καλός Θεός τον κόσμο και έβαλε τον άνθρωπο εκεί να τον χαίρεται και να τον φροντίζει δοξάζοντας αδιάλειπτα το Δημιουργό του.


Σε μια παρόμοια πρακτική βρισκόμαστε τις μέρες αυτές στην κωμόπολη Σαουένι (Saweni) εδώ στα Φίτζι. Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε παρεμβατική προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί η εικόνα της Ιεράς Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στους γύρω χώρους και ειδικά στο παρεκκλήσιο, που θα είναι και ο ενοριακός Ναός μέχρι να κτισθεί λίγο πιο πέρα ο κανονικός Ναός της Αγίας Τριάδος με το Ορφανοτροφείο και το Σχολείο.


Καμαρώνει κανείς το ζήλο και την προσπάθεια με την οποία εργάζονται, όχι μόνο οι αμειβόμενοι μάστοροι και εργάτες, αλλά και όλα τα μέλη του Ιεραποστολικού κλιμακίου με τους Ιερείς μας και τους Μοναχούς. Ακόμα και τα παιδιά του πολύτεκνου Παντελή και άλλα γειτονόπουλα. Η γυναίκα του Παντελή, η Μαρία, τρέχει μέσα και έξω να προσφέρει στους εργαζομένους καφέδες και νερό. Οι κληρικοί μας π. Βαρθολομαίος και π. Γεώργιος βιάζονται να τελειώσουν τον τοίχο, που θα αναδείξει ακόμα πιο όμορφο το μοναστήρι. Ο μοναχός Σάββας με το Λάμπρο και το Νικόλαο από το Σύδνεϋ φτιάχνουν ένα πρόχειρο αλλά πολύ ωραίο τραπέζι, που θα τοποθετηθεί κάτω από την πλούσια σκιά του μάγκου. Το αίθριο για τις κατηχήσεις και τις αγάπες είναι σχεδόν έτοιμο και την Κυριακή της Τυρινής μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί, μεγάλοι και μικροί φάγαμε τα γαλακτερά εδέσματα ευχαριστώντας το Θεό και παρακαλώντας Τον, να μας χαρίσει μια καθαρή και αγία Μεγάλη Τεσσαρακοστή.


Ο π. Βαρθολομαίος βοηθά στην ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής


Στην Εκκλησία διέκρινε κανείς στα πρόσωπα όλων την ικανοποίηση και τη χαρά για το πώς τελικά διαμορφώθηκε η εκκλησούλα της Παναγίας, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την αισθητική απόλαυση, την άνεση και τη δροσιά. Η χορωδία μας, όλο σχεδόν το εκκλησίασμα, ψάλλει απαντώντας στις αιτήσεις των Ιερέων και απολαμβάνοντας το μεγαλείο του καταπράσινου τοπίου, που ξετυλίγεται από την ανοικτή δεξιά πλευρά της εκκλησίας με τις τρεις καλλιτεχνικές καμάρες της.


Όλα στη θέση τους με μεράκι και γούστο φτιαγμένα. Απέναντι από το δεσποτικό θρόνο η πάνσεπτη εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου Παναγίας της Υψενής από τη Ρόδο δεσπόζει ως νοικοκυρά και Βασίλισσα στο σπίτι της στα Φίτζι, ευλογώντας και ενισχύοντας τους κόπους και τους αγώνες όλων και μεταφέρουσα τις δεήσεις τους στο θρόνο του Μονογενούς Υιού της. Ιδιαίτερα των ευλαβών δωρητών και ανακαινιστών Ελληνορθοδόξων αδελφών μας από το Σύδνεϋ της Αυστραλίας.


Έτσι, ως παιδιά του Δημιουργού Θεού μας και συνεχίζοντας τα καλά έργα της Δημιουργίας Του αξιωθήκαμε να προετοιμάσουμε στην εσχατιά αυτή του Ειρηνικού Ωκεανού τούτο τον οίκο της προσευχής και της Θείας Λατρείας. Εδώ, που οι ορθόδοξοι Φιτζιανοί αδελφοί μας θα τελούν τα ιερά μυστήρια και θα ζωογονούνται από αυτά, δοξάζοντας ορθοδόξως το Πανάγιό Του Όνομα και διαβάζοντας κάθε φορά που θα μπαίνουν στην Εκκλησία τα ψαλμικά λόγια, που είναι γραμμένα στο υπέρθυρο:


«Ἐν τῷ Ναῷ ἐστῶτες τῆς δόξης Σου ἐν οὐρανῷ ἐστάναι νομίζομεν. Θεοτόκε πύλη ἐπουράνιε ἄνοιξον ἡμῖν τὴν θύραν τοῦ ἐλέους σου».



ΠΗΓΗ:


Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής


No comments:

Post a Comment