Monday, April 9, 2012

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

==============

Τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι και κρατικοί οργανισμοί της Ευρώπης εστιάζουν την προσοχή τους στο πρόβλημα της διάκρισης κατά των χριστιανών παγκοσμίως, παρόλο που κατ’ εμάς αυτή (η προσοχή) είναι ελλιπής.

Πέρυσι τον Ιούνιο γνώρισα στη Βουδαπέστη εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τον Ιταλό καθηγητή Massimo Introvigne, ο οποίος επί σειρά ετών μελετά το θέμα. Το περασμένο φθινώπορο τον προσκαλέσαμε στη Μόσχα για να συμμετάσχει στο Συνέδριο με θέμα «Θρησκευτική ελευθερία: το πρόβλημα των διακρίσεων και των διώξεων των Χριστιανών».

Σχετικά πρόσφατα στη Ρώμη δημιουργήθηκε "Παρατηρητήριο παρακολούθησης θρησκευτικής ελευθερίας", το οποίο φέτος πρόκειται να διεξαγάγει συνέδριο για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Στις 20 Ιανουαρίου 2011 υιοθετήθηκε ψήφισμα του ΟΑΣΕ «Περί κατάστασης των χριστιανών υπό το πρίσμα της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας» το οποίο καταδικάζει δολοφονίες και διάκριση σε βάρος των χριστιανών σε διάφορες χώρες και ειδικότερα στην Αίγυπτο, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και στις Φιλιππίνες.

Ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια αυτών των χωρών, υιοθετήθηκε με πλειοψηφία.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι βουλευτές αποφάσισαν τη συγκρότηση ενός μόνιμου οργάνου παρά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης με σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο και την ετήσια ενημέρωση των οργάνων της ΕΕ και του ευρύτερου κοινού για τα περιστατικά καταπάτησης της θρησκευτικής ελευθερίας από τις αρχές ή κοιωνικές δυνάμεις των διαφορετικών χωρών.

Το ψήφισμα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου είναι σημαντικό για τους ακόλουθους λόγους.

Πρώτον, οι Ευρωπαΐοι πολιτικοί με δυνατή φωνή τοποθετήθηκαν επί του θέματος, το οποίο έως τότε ευρίσκετο στο περιθώριο των συζητήσεων.

Επομένως ένα από τα βασικά πολιτικά όργανα της Ευρωπαικής Ένωσης δέχθηκε επίσημα το γεγονός των διωγμών κατά των χριστιανών παγκοσμίως.

Δεύτερον, για πρώτη φορά επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στο έργο των προσώπων οι οποίοι ασχολούνται με τη συλλογή αντικειμενικών πληροφοριών για τους διωγμούς κατά των χριστιανών σε όλο τον κόσμο.

Τρίτον, στο ψηφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για να επηρεάσουμε την κατάσταση. Η αρχή που εισηγείται είναι απλή: χρήμα και επιχειρήσεις με αντάλλαγμα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών με καταγεγραμμένα περιστατικά παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας των χριστιανών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων πρέπει να συνάπτονται μόνο με την προύπόθεση τη βελτίωση της κατάστασης των θρησκευτικών μειονοτήων των οποίων καταπατήθηκαν τα δικαιώματά τους.

Τέταρτον, το υιοθετηθέν ψήφισμα ασχολείται αρκετά με την ανάγκη της εξασφάλισης της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται από τα θεμελιώδη διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα και προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησής της.

Όμως αυτές οι επίκαιρες και σημαντικές εκκλήσεις θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο στην περίπτωση εάν ακολουθούνται από τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και μόνιμου μηχανισμού διαλόγου των θρησκευτικών κοινοτήτων με εθνικούς και διεθνείς φορείς.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε στην καταπολέμηση της διάκρισης σε βάρος των χριστιανών, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτες οι προκαταλήψεις εναντίον κάθε προσώπου με βάση την θρησκευτική του ταυτότητα.

Η Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τους Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε συνεδρίασή της 15ης Νοεμβρίου 2011 στο Παρίσι εξέδωσε ανακοίνωση για τις πράξεις βίας κατά των χριστιανών στην Αίγυπτο. Αφορμή έδωσαν τα γεγονότα της 9ης Οκτωβρίου 2011 στον Κάιρο: «Αυτή η βία, η οποία καταδικάστηκε από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης, είναι εντελώς απαρέδεκτη, ενώ οι πρώτες δηλώσεις των αιγυπτιακών αρχών και η αδράνεια που ακολούθησε αδυνατούν να πείσουν ότι αυτές είναι πράγματι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αυξανόμενη διχόνοια μεταξύ των θρησκειών».

Είμαστε βέβαιοι ότι με βάση τους διεθνείς μηχανισμούς προστασίας θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχουν πρέπει να δημιουργηθούν μόνιμα και αποτελεσματικά κέντρα συλλογής και μελέτης πληροφοριών για τις διώξεις για θρησκευτικούς λόγους, τα οποία ως σκοπό δε θα έχουν μόνο την παρακολούθηση της κατάστασης σε αυτό τον τομέα, αλλά και την προετοιμασία των σχετικών αποφάσεων για τα όργανα εκτελεστικής εξουσίας των διεθνών οργανισμών.

Ο ΟΗΕ μπορεί και πρέπει να ζητήσει και να πετύχει από τις κυβερνήσεις μιας σειράς χωρών-μελών του το σεβασμό των καθολικώς αναγνωρισμένων προτύπων της θρησκευτικής ελευθερίας.

Αυτό δεν πρέπει να ισχύει μόνο για τους χριστιανούς, αλλά και για πιστούς οποιασδήποτε θρσηκείας, η θρησκευτική ελευθερία των οποίων χρειάζεται προστασία από μέρους της νομοθεσίας προς αντιμετώπιση των επιβουλών των εξτρεμιστών.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment