Tuesday, April 10, 2012

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ


Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

Του Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα

==================

Δεν είναι η πρώτη χρονιά που η Εκκλησία μας αναφέρεται σε διώξεις κατά των χριστιανών.

Το Μαΐο 2011 στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας ενεκρίθη κείμενο, όπου η Εκκλησία μας καταδικάζει διωγμούς κατά των χριστιανών και καλεί το διεθνές κοινό να προσέξει πολύ το θέμα αυτό, ώστε να επεξεργασθούν μέτρα για την καταπολέμηση της διάκρισης σε βάρος των χριστιανών.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας τάχθηκε και συνεχίζει να τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά κάθε μορφής ξενοφοβίας, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και εξτρεμισμού.

Σήμερα ακούμε συχνά ότι πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις στους χριστιανους, οι οποίοι υφίστανται διώξεις για να μεταναστεύσουν ελεύθερα στις τρίτες χώρες. Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις προσπάθειες θα τις καλωσορίσουν οι διώκτες τους.

Σκοπός τους είναι να εκτοπίσουν το χριστιανικό πληθυσμό και να τον αναγκάσουν να μεταναστεύσει. Αντίθετα, καλοπροαίρετοι άνθρωποι καλής θελήσεως και ειρήνης πρέπει να συμβάλουν ώστε οι χριστιανοί να αισθάνονται ασφαλείς στη γη των προγόνων τους και να συνεισφέρουν κατά δύναμιν στην προκοπή της πατρίδας τους.

Δεν πρέπει να αισθάνονται πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» ή «πέμπτη φάλαγγα» της Δύσεως.

Η χριστιανική νεολαία σε αυτές τις χώρες πρέπει να αφεθεί να καταλάβει ότι το μέλλον της θα έχει σχέση ολόκληρα με την πατρώα γη, ότι ζει εδώ όχι με την ιδιότητα του ανεπιθύμητου επισκέπτη, την ύπαρξη του οποίου απλώς ανέχεται η πλειοψηφία, αλλά ως ισότιμοι υιοί και θυγατέρες.

Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε χώρα καλούνται να εξασφαλίσουν στους ανθρώπους τη δυνατότητα να θρησκεύουν ελεύθερα, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με βάση τη χριστιανική πίστη και να εκπροσωπούν ανοιχτά και να προστατεύουν τη θέση τους στο δημόσιο χώρο χωρίς να υφίστανται διώξεις.

Η Ρωσική Εκκλησία επίσης ευελπιστεί ότι οι Κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, των οποίων ο πολιτισμός και οι παραδόσεις διαμορφώθηκαν με βάση τις χριστιανικές αξίες, να ζητήσουν από τις αρχές των χωρών, οπου οι χριστιανοί υφίστανται διώξεις, να σέβονται τις διεθνείς αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και να την εξασφαλίζουν πρεπόντως.

Επίσης απευθυνόμαστε στην ηγεσία των χωρών της κανονικής δικαιοδοσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας παρακαλώντας να λάβουν υπόψη τους το θέμα της διάκρισης των χριστιανών σε σχέσεις με τις χώρες όπου αυτή η διάκριση ασκείται.

Όλα αυτά τα ανέφερα για να καταλάβετε ότι δεν είναι εύκολη η σημερινή κατάσταση στον κόσμο, και ότι ζούμε στη χώρα μας υπό τις σχετικά ήρεμες συνθήκες. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το τι γίνεται σε άλλες περιοχές, και όχι διότι είναι απαραίτητο για την ανύψωση του γενικού μορφωτικού επιπέδου μας, αλλά για να καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος σήμερα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο. H διαδικασία της παγκοσμιοποίησης προχώρησε τόσο πολύ ώστε σήμερα είναι αδύνατο οι διαδικασίες σε μια περιοχή να χωρίσουμε από εκείνες σε άλλες περιοχές.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment