Sunday, April 8, 2012

Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ



Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Διαβάζουμε σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου:


Μακαριότατε, ποια είναι η ανταπόκριση του λαού μας στον έρανο της Εκκλησίας για βοήθεια του ελληνικού λαού;


Η ανταπόκριση του κόσμου δεν περιγράφεται. Είναι συγκινητική. Εχουμε μαζέψει τρόφιμα στις αποθήκες μας για να στέλνουμε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου.


Ως Αρχιεπισκοπή παραγγείλαμε να αγοράσουμε 15 τόνους αμνοερίφια και οι Κύπριοι κτηνοτρόφοι μας χάρισαν άλλες δύο χιλιάδες. Αγοράσαμε μεγάλες ποσότητες φασόλια και οι παραγωγοί μας πρόσφεραν τα διπλάσια.


Είναι κάτι που ειλικρινά με έχει κατασυγκινήσει. Αυτός ο λαός είναι υπέροχος (έκδηλη η συγκίνηση στα μάτια του Αρχιεπισκόπου). Αισθάνομαι ένοχος ότι ως Εκκλησία δεν έχουμε εγκύψει στα προβλήματα του λαού.


Οφείλουμε να προσφέρουμε περισσότερα σε αυτό το λαό. Νιώθω την υποχρέωση να πλησιάσω περισσότερο, γιατί νόμιζα ότι κρατούσα το σφυγμό του λαού, αλλά νομίζω έκανα λάθος.


Θα πρέπει να του προσφέρουμε περισσότερα. Πραγματικά με έχει κατασυγκινήσει η στάση αυτού του λαού.


Νομίζω ότι δεν χρειάζεται εκτενή σχολιασμό η τόσο εύγλωττη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.


Για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται οι ακατάλυτοι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου. Η μετάβαση του Μακαριότατου και των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Κιτίου, Ταμασού κτλ. κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα, για να επιβλέψουν τη βοήθεια των Ελλήνων της Κύπρου στους δυσπραγούντες Ελλαδίτες αδελφούς μας, έχει καταντήσει καθημερινό φαινόμενο.


Αυτή η στάση των Ελλήνων της Κύπρου δείχνει ότι η ορθόδοξη μαγιά της Ελληνικής Κύπρου έχει γερές ρίζες και η Εκκλησία - όπως δήλωσε ο Μακαριότατος - έχει πολλά να προσφέρει στο λαό μας που η καρδιά του χτυπά Ελληνικά και ορθόδοξα παρόλη την εκκοσμίκευση που μαστίζει την ιδιαίτερη μας πατρίδα.


No comments:

Post a Comment