Wednesday, February 2, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥΡΚΟΛΕΚΑ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

===========


Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Γ. Αεράκη, Ασματική Ακολουθία και Ιερά Παράκλησις του Νέου Ιερομάρτυρος Ιωάννου του Τουρκολέκα, Ου η μνήμη τελείται τη ιστ΄ Οκτωβρίου, Αθήναι 2010, σσ. 32.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Το 92ον βιβλίο του ακάματου υμνογράφου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Αεράκη ιεραποστολικού και σεμνού εργάτη του Ευαγγελίου ο οποίος εκδαπάνησε κυριολεκτικά τον εαυτόν για τη δόξα του Χριστού. Απέφυγε συνειδητά την προαγωγή στο επισκοπικό αξίωμα και έζησε και ζει με άκραν ασκητικότητα και φιλανθρωπία.


Δεκάδες υμνογραφικά έργα βγήκαν από τα χέρια του που υμνούν τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους.


Στο παρόν πόνημα ο καλός Αρχιμανδρίτης συνέταξε ασματική Ακολουθία και Παρακλητικό Κανόνα του Αγίου Νεομάρτυρος και παιδομάρτυρος Ιωάννου του Τουρκολέκα τη μνήμη του οποίου τιμά η Εκκλησία μας στις 16 Οκτωβρίου.


Ο Αγιος Ιωάννης είναι αδελφός του ήρωα της Ελληνικής επαναστάσεως Νικηταρά και ο βίος του είναι συγκλονιστικός. Σε ηλικία μόλις δέκα χρόνων αρνήθηκε να προδώσει τον Χριστό και να γίνει εξωμότης. Γι’ αυτό απεκαφαλίσθη από τους Τούρκους.


Είναι σημαντικόν ότι ο π. Νικόδημος και άλλοι δόκιμοι υμνογράφοι της Εκκλησίας μας συνθέτουν ακολουθίες σε Αγίους οι οποίες εγκρίνονται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας και εντάσσονται στον υμνολογικό πλούτο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Κάθε φορά που ένας υμνογράφος συνθέτει μια ακολουθία προς τιμήν του Αγίου και κάθε φορά που η Σύνοδος εγκρίνει την Ακολουθία για χρήση στην λατρεία της Εκκλησίας δίνεται ισχυρός κόλαφος στις παρειές του Νεοβαρλααμισμού της σύγχρονης αυτής αίρεσης που λυμαίνεται την ορθόδοξη ευσέβεια.


Να συγχαρούμε λοιπόν τον καλό και σεβαστό υμνογράφο για την πολύ ωραία ακολουθία που συνέταξε προς τιμήν του παιδομάρτυρος Ιωάννου του Τουρκολέκα και να ευχηθούμε να δούμε σύντομα και άλλα έργα από τη δόκιμη πένα του.

No comments:

Post a Comment