Tuesday, February 1, 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΚΟΝΙΟΥ ΘΕΟΛΗΠΤΟΣ









ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΚΟΝΙΟΥ ΘΕΟΛΗΠΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Εκφράζουμε ανυπόκριτη τη χαρά μας επειδή ο γνωστός Οικουμενιστής Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος παραιτήθηκε από την προεδρία της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου.


Ούτως ή άλλως λόγω αποστάσεως δεν ήταν σε θέση να προεδρεύει της επιτροπής του νομικού προσώπου της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.


Οίκοθεν νοείται ότι αν αυτό ήταν δυσχερές όταν υπήρχε νηνεμία πολλώ μάλλον τώρα είναι ακατόρθωτο επειδή η Μονή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της καταιγίδας.


Αραγε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού ξεκαθαρίσει πλήρως τις εκρεμμότητες και τα όποια μορφής σκάνδαλα - αντί να προσανατολίζεται να αναθέσει την ηγουμενία της Μονής σε κάποιο επίσκοπο δεν θα ήταν πολύ καλύτερα να ζητούσε από το Αγιον Ορος να του στείλει μια συνοδεία ευλαβών ιερομονάχων και μοναχών για να το επανδρώσει;


Αν γνώριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο πόση δίψα υπάρχει μεταξύ του κόσμου για να γνωρίσει κάτι το αληθινό και το γνήσιο! Αν συνειδητοποιούσε πόση ανάγκη έχουν οι ομογενείς από ανθρώπους με φόβο Θεού για να τους εμπνεύσουν και να τους στηρίξουν θα προσανατολιζόταν να μετατρέψει τη Μονή Χρυσοβαλάντου σε αληθινό μοναστήρι! Οχι σε νομικό πρόσωπο δικαίου. Το νομικό πρόσωπο και ο όποιος Μητροπολίτης μάνατζερ διοριστεί θα αφήσουν ίσως χωρίς πονοκέφαλους το Πατριαρχείο αλλά πόσο μπορεί να αντέξει ένα νομικό πρόσωπο δικάιου αν λείπει ο πνευματικός δεσμός με τους πιστούς;


Παραθέτουμε στη συνέχεια το ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΚΟΝΙΟΥ ΘΕΟΛΗΠΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ


Του Θεόδωρου Καλμούκου

========


Ο Μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 26 Ιανουαρίου 2011 υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία του Νομικού Προσώπου της Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος και την έκανε δεκτή.

Ο κ. Θεόληπτος σε επιστολή που έστειλε προς τον Επίσκοπο Φιλομηλίου Ηλία, ηγουμενεύοντα της Μονής, τον πληροφορεί για την παραίτησή του και αναφέρει ως αιτιολογικό που την υπαγόρευσε τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Μονή στη Νέα Υόρκη από το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «υπέβαλα εις την Αυτού Θειοτάτην Παναγιότητα, τον προσκυνητόν ημών Αυθέντην και Δεσπότην, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, την υιικήν παράκλησιν, να αντικαταστήσει την ελαχιστότητά μου, εξ ενός ετέρου καταλλήλου αδελφού εξ Αμερικής, εις την προεδρία του Νομικού Προσώπου της Μονής, λόγω της υπαρχούσης αποστάσεως, εκ της οποίας τυγχάνει δύσκολος η παρακολούθησις, τακτικώς, των ζητημάτων και προβλημάτων της Μονής».

Ο Μητροπολίτης Θεόληπτος ανέλαβε την Προεδρία της Μονής το έτος 2008. Ο πρώτος πρόεδρος της Μονής ήταν ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Ιωακείμ, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην υπαγωγή της Μονής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1998. Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ υπέστη προ εννέα σχεδόν ετών βαριάς μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο τον έχει καθηλώσει σε κωματώδη κατάσταση στο Αμερικανικό Νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Δεν στάθηκε δυνατή η έλευση του Μητροπολίτη Θεολήπτου στη Νέα Υόρκη από το 2008 μέχρι τώρα για να δει από κοντά τα θέματα της Μονής.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα αρνήθηκε να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς της Μονής έπειτα από τη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου 2011, κατά την οποία καταρτίσθηκε νέο Νομικό Πρόσωπο. Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η Τράπεζα ζήτησε εντολή Δικαστηρίου, προκειμένου να αποδεσμεύσει τους λογαριασμούς.

Οι μόνοι οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν δικαίωμα υπογραφής στους λογαριασμούς της Μονής είναι οι ιδρυτές της, ο Μητροπολίτης Τυάνων Παϊσιος ο οποίος διαμένει στην Αθήνα και ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος ο οποίος διαμένει στο Μετόχι του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν.


ΠΗΓΗ:


Εθνικός Κήρυκας,


Εκκλησιαστικό πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”


No comments:

Post a Comment