Tuesday, February 1, 2011

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ακόμη κρατά ο Ελληνισμός της Αμερικής! Ακόμη χτυπά η καρδιά του Ελληνικά και Ορθόδοξα. Οι μικτοί γάμοι είναι για χρόνια τώρα ο κανόνας, η Ελληνική γλώσσα μιλιέται όλο και λιγότερο, ο αριθμός των ομογενών πρώτης γενεάς όλο και φθίνει, η εκπροτεσταντισμένη κληρονομιά των Μεταξάκη Αθηναγόρα και Ιάκωβου άφησε ανελίτηλα τα ίχνη της, η προσπάθεια στενότερης σύνδεσης με την Ελλάδα όλο και αποτυγχάνει κυρίως εξαιτίας της έλλειψης οράματος εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας.


Και όμως! Ακόμη οι άνθρωποι αγωνίζονται. Ακόμη πολεμούν ενώ ζουν μέσα στο επίκεντρο της χοάνης της Αμερικανικής κουλτούρας για να διασώσουν ότι πιο πολύτιμο τους κληροδότησαν οι πατέρες τους.


Μοναστήρια φύτρωσαν σε κάθε γωνιά της αχανούς χώρας εξαιτίας της εκπληκτικής δράσης του Γέροντα Εφραίμ.


Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου είναι μια αληθινή παρηγοριά για την αξιοπρέπεια και το σεβασμό που προκαλεί όπου και αν εκπροσωπήσει την Ομογένεια και την Εκκλησία.


Αν είχε φέρει κάποιους συνεργάτες ο Σεβασμιότατος από την Ελλάδα η ποιμαντική του διακονία θα είχε πολλαπλή απήχηση. Ούτε και τώρα είναι αργά να το κάνει.


Και τώρα έχει πολύτιμους συνεργάτες στο έργο του αλλά η λειψανδρία είναι ψηλαφητή.


Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες κληρικοί αμέμπτου ήθους και σημαντικής θεολογικής παιδείας οι οποίοι δεν αξιοποιούνται από την Ελλαδική Εκκλησία και έχουν προγραφεί από τον κατάλογο των προς επισκοποίηση επειδή έχουν την αξιοπρέπεια να μην εκλιπαρούν κανένα για να επισκοποιηθούν. Ας προσκαλέσει ο Σεβασμιότατος όσους μπορεί πειρσσότερους για να τον βοηθήσουν στο έργο του.


Παραθέτουμε σητ συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

==================


Τα ελληνοαμερικανικά σχολεία τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής τέλεσε τη Δευτέρα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, για τους μαθητές και το διδακτικό προσωπικό των ημερήσιων ελληνοαμερικανικών σχολείων της μητροπολιτικής περιφέρειας Νέας Υόρκης.

Ο εορτασμοί ξεκίνησαν το Σάββατο με την απονομή των Βραβείων Αριστείας των Τριών Ιεραρχών στους αριστεύσαντες στις εξετάσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας τον περασμένο Ιούνιο.

Η απονομή έγινε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών.

Την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρέστη και μίλησε στην ετήσια εκδήλωση μετά γεύματος των Ελλήνων εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε ομογενειακά και δημόσια σχολεία, ενώ ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα που ετοίμασε το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής με ομιλήτρια την Δρ. Δέσποινα Πρασσά και με θέμα «Η αποτελεσματικότητα μιας ολοκληρωμένης παιδείας κατά τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο».

Εν τω μεταξύ, σε όλα τα ελληνικά σχολεία της Αμερικής διοργανώθηκαν τη Δευτέρα γιορτές με διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, απαγγελίες και ελληνικά τραγούδια.


ΠΗΓΗ:

Αναγραφές,

ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment