Monday, September 6, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ- ΠΕΤΡΟΥ ΜΠΟΤΣΗ, ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ Α΄, ΟΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΩΝ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______


Πέτρου Μπότση, Μάρτυρες του Βορρά Α΄, Οι συγκλονιστικές βιογραφίες τριών νέων Ιερομαρτύρων, Αθήνα ΒΙ΄ 2010, σσ. 99.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Συγκλονιστική η εμπειρία από του βιβλίου του κ. Μπότση που αφορά τα απίστευτα βασανιστήρια και το μαρτυρικό θάνατο που υπέστησαν οι Ρώσοι Ορθόδοξοι αδελφοί μας την εποχή της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Σοβιετικής Ενώσεως.


Είχα διαβάσει κάποια πράγματα στο παρελθόν, άκουσα ορισμένα άλλα, αλλά την έκταση και τον πόνο των ομόδοξων αδελφών μας και τα μαρτύρια που υπέστησαν ούτε μπορούσα να τα συλλάβω.


Με την ανάγνωση του βιβλίου αντελήφθηκα γιατί υπάρχει αυτή η τρομερή άνθηση στην Εκκλησία της Ρωσίας. Ο Πατριάρχης Κύριλλος και η επίσημη Εκκλησία είναι υποχείρια του ρωσικού εθνοφυλετισμού και διέπονται πολλές φορές από εκκοσμικευμένες και οικουμενιστικές αντιλήψεις. Πώς θα ήταν, λοιπόν, δυνατόν να εμπνεύσουν το ποίμνιό τους στην παρατηρούμενη αναγέννηση;


Το αίμα των χιλιάδων μαρτύρων είναι που ποτίζει την πρωτοφανή άνθηση της Ρωσικής Εκκλησίας και καθοδηγεί το ομόδοξο Ρωσικό λαό προς τις πηγές των υδάτων της ορθόδοξης πίστης μας.


Ο κ. Μπότσης προτάσσει ένα πολυ γενναίο και κατατοπιστικό πρόλογο στο βιβλίο του με τον οποίο λέγει τα πράγματα με το όνομά τους. Ευτυχώς δεν καθορίζει τις θέσεις του από την “πολιτική ορθότητα” (γράφε “αριστερό Μακαρθισμό”), που επεκράτησε στην Ελλάδα και στην Κύπρο με τη μεταπολίτευση. Ετσι λέγει ποιοι Νέρωνες και ποιοι Διοκλητιανοί κυβέρνησαν τη Ρωσία για τόσα χρόνια “ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα”, που ανάδειξε χιλιάδες χιλιάδων μάρτυρες μεταξύ των οποίων είναι και οι τρεις μάρτυρες το βίο των οποίων ιστορεί με τόσο συναρπαστικό και γλαφυρό τρόπο στο παρόν βιβλίο.


Συγχαίρουμε τον καλό συγγραφέα εκ μέσης καρδίας και συνιστούμε το βιβλίο με όλη μας την καρδιά.


Πριν κλείσω τη βιβλιοκρισία θα ήθελα να παραθέσω την ακόλουθη πρόταση από το βιβλίο του κ. Μπότση. “Τα εγγόνια στη σημερινή Ρωσία οδηγούν τις γιαγιάδες στην Εκκλησία!” Παρόλον ότι για τρεις γενεές οι Ρώσοι υπέστησαν ατέλειωτα μαρτύρια και πλύση εγκεφάλου εναντίον της πίστης εντούτοις οι νέοι ανακαλύπτουν κατά εκατομμύρια την Εκκλησία και ποδηγετούν στην αγκάλη Της ακόμη και τους άθεους γονείς τους.


Ταυτόχρονα το ιστορικό αυτό γεγονός καταρρίπτει το φαιδρό σύνθημα που επικράτησε μεταξύ ορισμένων Νεορθοδόξων για τη σημασία των γιαγιάδων στην Εκλησία. Οχι ότι δεν ακριβολογούν όσοι ισχυρίζονται ότι οι γιαγιάδες είναι το μπετόν αρμέ της Εκκλησίας. Απλά καταρρίπτει την αφελή και ρομαντική αντίληψη όσων θεωρούν μέτρο της αλήθειας της Εκκλησίας τη λαική ευσέβεια αντί την πίστη των Αγίων. Στη σημερινή άνθηση της Εκκλησίας στη Ρωσία πρωτοστατούν οι νέοι. Η Εκκλησία ούτε από τις γιαγιάδες, ούτε από τα παιδιά ή τα εγγόνια εκφράζεται αλλά από την πίστη των Προφητών, των Αποστόλων και των Αγίων.


Πολύτιμο, λοιπόν, το βιβλίο αυτό του κ. Μπότση από πολλές απόψεις. Γι’ αυτό και το συνιστούμε ένθερμα.

No comments:

Post a Comment