Wednesday, September 15, 2010

ΡΑΣΑ ΜΕ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ




ΡΑΣΑ ΜΕ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
=============

Πάμε για θέσπιση ηλικίας ορίου ηλικίας και στους Μητροπολίτες; Κάτι τέτοιο φθάνει στα αυτιά μου, και για να πω την αλήθεια δεν μου φαίνεται εντελώς παράξενο σε μια χρονιά που είδε να αλλάζουν όλα άρδην στη συνταξιοδότηση με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται πιέσεις. Από πού; «Από κυβερνητικούς παράγοντες» είναι η απάντηση. Οι πιέζοντες υποβάλλουν στον Μακαριώτατο την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν - ή μάλλον είναι εντελώς αναχρονιστικό - να εκλέγεται κανείς ισοβίως Μητροπολίτης. Πράγματι, με το καθεστώς που ισχύει, μπορεί κανείς να έχει τη θέση αυτή εως ότου αποβιώσει - εκτός αν αποφασίσει να παραιτηθεί. Το αποτέλεσμα είναι να περιλαμβάνει η Ιεραρχία και μητροπολίτες που βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Ταιριάζει αυτό με τον ενεργητικό κοινωνικό ρόλο που καλείται να παίξει η Εκκλησία στην Ελλάδα του Μνημονίου;

Δώδεκα μένουν απ' έξω
___________________

Θα κάνει ο Ιερώνυμος εισήγηση στην Ιεραρχία να ασχοληθεί με το θέμα; Φαίνεται πως το σκέπτεται σοβαρά. Πιθανολογούμενο όριο ηλικίας είναι τα ογδόντα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε από τα ογδόντα δύο μέλη της Συνόδου θα «συνταξιοδοτούνταν» δώδεκα. Είναι οι Μητροπολίτες Μαρωνείας Δαμασκηνός, Κεφαλληνίας Σπυρίδων, Χίου Διονύσιος, Μεγάρων Βαρθολομαίος, Καρυστίας Σεραφείμ, Καρπενησίου Νικόλαο ς, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος, Ιωαννίνων Θεόκλητος, Παραμυθίας Τίτος, Ιερισσού Νικόδημος, Φωκίδος Αθηναγόρας.

Οι υπέρ και οι κατά
___________________

Το θέμα της θέσπισης ορίου ηλικίας στους Μητροπολίτες απασχολεί κορυφαίους ιεράρχες. Υπέρ φέρεται να είναι ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος. Βλέπει μάλιστα το όριο να τοποθετείται ακόμη και νωρίτερα από τα ογδόντα- στο κάτω κάτω της γραφής, δεν συνταξιοδοτούνται ο καθηγητές πανεπιστημίου στα εξήντα πέντε τους χρόνια; Στην άλλη πλευρά είναι ο επιφανέστερος θεολόγος της Ιεραρχίας, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος επιμένει ότι από θεολογικής απόψεως δεν τίθεται ζήτημα ορίου ηλικίας. Ούτως ή άλλως, η συζήτηση για το θέμα αναμένεται ενδιαφέρουσα.


ΠΗΓΗ:

ΤΑ ΝΕΑ

No comments:

Post a Comment