Monday, September 13, 2010

ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΗΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΕΙΟΔΟΤΗΣ ΝΕΟΚΥΠΡΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΕΝΩ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ, “ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΗ” ΨΗΦΟ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΕΠΟΙΚΩΝ, ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΥΣΗ-


ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ ΠΡΟΤΟΜΕΣ ΗΡΩΩΝ


Του Μάρκου Παντελίδη

===================


Τον τελευταίο καιρό, γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο συχνών φαινομένων βανδαλισμού και ασέβειας σε προτομές ηρώων, εθνικών σωματείων, αλλά και εθνικών μας συμβόλων.

Όλοι μιλάνε για πράξεις «ανεγκέφαλων νεαρών», προσδίδοντας κατά κάποιον τρόπο με επιδερμική ανοχή ένα ελαφρυντικό και χωρίς ιδιαίτερης σημασίας πράξη, κάτι που προσωπικά δεν συμφωνώ και είμαι κάθετα και οριζόντια εναντίον.

Τι σημαίνει «ανεγκέφαλοι νεαροί;» Πνευματικά νεκροί; Χωρίς μυαλό; Χωρίς σκέψη και ψυχή μήπως;

Η μήπως χωρίς πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια;

Τα ερωτήματα που ευλόγως προκύπτουν εδώ είναι αδιαφορία; Ανοχή; Αδυναμία από την Αστυνομία; Αφού, μετά από τόσα κατ’ επανάληψιν φαινόμενα βανδαλισμού σε εθνικά σωματεία, προτομών ηρώων και εθνικών μας συμβόλων, κανέναν δεν οδήγησε στη δικαιοσύνη για παραδειγματική τιμωρία.

Έτσι, επιτέλους, να μάθουμε και όλοι εμείς οι εθνικά σκεπτόμενοι πολίτες πόσο «ανεγκέφαλοι» είναι; Aν πίσω τους κρύβονται κάποιοι άλλοι; Σε ποιο ιδεολογικό χώρο ανήκουν; Αν κάπου ανήκουν και έχουν ιδεολογία βέβαια. Την καταγωγή τους, κατά πόσον είναι Έλληνες Κύπριοι, ή εχθροί της κουλτούρας, του πολιτισμού, της ιστορίας και κατ’ επέκτασιν της ίδιας της πατρίδος τους;

Έχω την άποψη ότι η σιωπή είναι και ανοχή, γι’ αυτό να μου επιτραπεί ωμά και κατηγορηματικά, να προκαλέσω όλους αυτούς τους δήθεν «ανεγκέφαλους», τη «μαγκιά» και την «παλληκαριά» τους, αν τολμούν να τη δείξουν σε λάβαρα που με ντροπή κυματίζουν πέραν της γραμμής αντιπαράταξης και σε μνημεία που οι εχθροί της πατρίδας μας, με «ντροπιαστική περηφάνια», θυμίζουν την κατοχή, όπως η τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο.

Ίσως τότε και μόνον αντιληφθούν όλοι αυτοί οι δήθεν «ανεγκέφαλοι, το πώς και γιατί. Αλλά και πόση αρετή και τόλμη χρειάζεται να έχει κάποιος, για να αποκτήσει το δικαίωμα και ο λαός να τον τιμά με μνημεία και προτομές ηρώων, με συντροφιά μόνο τα εθνικά μας λάβαρα να κυματίζουν περήφανα, για να θυμίζουν στον καθένα μας τη λεβεντιά και την αληθινή παλληκαριά, αφού για την πατρίδα αλλά και όλους εμάς, έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν. Την ίδιά τους τη ζωή.


ΠΗΓΗ:

Ακτίνες,

«Η Σημερινή» 13/09/2010


No comments:

Post a Comment