ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ
MΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Του κ. Ιωάννη Τάτση
=============
Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για τις επικείμενες αλλαγές στο Λύκειο δημιουργούν εύλογα μεγάλη ανησυχία στους κόλπους των Θεολόγων, όπως και σε εκπαιδευτικούς άλλων κλάδων. Η διαφαινόμενη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο (η δήλωση της Υπουργού Παιδείας αναφέρεται καταρχήν στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου) από υποχρεωτικό σε μάθημα επιλογής είναι ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη υποβάθμιση του θρησκευτικού μαθήματος.
Τα προηγούμενα χρόνια την μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος ακολούθησε η επίθεση Στυλιανίδη με τις γνωστές εγκυκλίους για τις απαλλαγές από το μάθημα. Και τώρα προγραμματίζεται η μετατροπή των Θρησκευτικών στο Λύκειο σε μάθημα επιλογής. Η ύπαρξη ελάχιστων (4) υποχρεωτικών μαθημάτων στο Λύκειο και πολλών μαθημάτων επιλογής οδηγεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος καθηγητής και ποιο μάθημα θα καταφέρει να «κερδίσει» περισσότερους μαθητές που θα επιλέξουν το δικό του μάθημα.
Πρώτη και βέβαιη συνέπεια αυτής της επιδίωξης είναι η υπόσχεση για μεγάλη βαθμολογία και λιγότερες απαιτήσεις από τους μαθητές. Ουσιαστικά μεταφέρεται στα χέρια των μαθητών η εξουσία να διαχειρίζονται τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών αφού αυτοί θα επιλέγουν το α΄ ή β΄ μάθημα. Το υπουργικό σχέδιο για την ύπαρξη πολλών μαθημάτων επιλογής διαλύει ολοκληρωτικά το ήδη μισοδιαλυμένο (εξαιτίας της σύνδεσής του με τις Πανελλαδικές εξετάσεις) Λύκειο.
Οι αλλαγές στο Λύκειο οδηγούν ξεκάθαρα σε νέα υποβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης των μαθητών και επιδεινώνουν την ήδη τραγική κατάσταση των αδιόριστων θεολόγων. Είναι άμεση η ανάγκη αντίδρασης.
Σταθερή απαίτησή μας πρέπει να είναι η διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις του Λυκείου. Αρνούμαστε την μετατροπή του μαθήματος μας σε μάθημα επιλογής που θα σημάνει περαιτέρω υποβάθμιση τόσο του μαθήματος των Θρησκευτικών όσο και του χριστιανικού χαρακτήρα της παιδείας μας γενικότερα.
ΠΗΓΗ:
Θρησκευτικά
No comments:
Post a Comment