Tuesday, September 14, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ, ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

______


Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Καιρός μετανοίας, Από τη Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου ως την μεγάλη Παρασκευή, Ομιλίες Β΄, Μετάφραση - Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα ΒΙ΄ 2010, σσ. 267.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Συνεχίζοντας το αξιέπαινο έργο της μετάφρασης των ομιλιών του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς από τα Σερβικά ο κ. Μπότσης μας δίνει αυτή τη φορά έντεκα συνολικά ομιλίες που αναφέρονται στο Τριώδιο.


Το βιβλίο περιλαμβάνει τις ομιλίες του Αγίου στις ευαγγελικές περικοπές από την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή των Βαίων και ολοκληρώνεται με την ομιλία για την ευαγγελική περικοπή της Μεγάλης Παρασκευής.


Και σε αυτή τη συλλογή των ομιλιών του διακεκριμένου Σέρβου θεολόγου και Αγίου Ιεράρχη είναι ιδιαίτερα αισθητή η δύναμη της σκέψης, η σε βάθος πρωτότυπη αλλά ταυτόχρονα και παραδοσιακή ερμηνευτική των ευαγγελικών περικοπών και η γλαφυρή ανάπτυξη του θέματος.


Η ομιλία στην Κυριακή της Τυρινής αναλύει τη μεγάλη αξία της νηστείας. Ταυτόχρονα είναι μάρτυρας του βαθμού της βαθιάς γνώσης της Παλαιάς Διαθήκης που είχε ο Αγιος Νικόλαος επίσκοπος Αχρίδος.


Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας του άοκνου μεταφραστικού ζήλου του κ. Μπότση και άλλων καλών αδελφών οι πιστοί απέκτησαν πρόσβαση στους κρουνούς της σοφίας και της αγιότητας του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς.


Συγχαίρουμε για τη μεταφραστική και εκδοτική προσπάθεια και ελπίζουμε ότι ο καλός μεταφραστής θα μας δώσει σύντομα και άλλα ωραία έργα του μεγάλου αυτού σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας μας.


Να κάνω και μια άλλη ευχή;


Δεν πρέπει επιτέλους η μνημειώδης Δογματική του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς να μεταφραστεί στα Ελληνικά; Δεν είναι κρίμα να υπάρχουν τόσο πολλοί και τόσο καλοί θεολόγοι που ξέρουν Σερβικά και να μην υπάρχει ακόμη μεταφρασμένο το πολύτιμο αυτό σύγγραμμα στη γλώσσα μας;


2 comments:

  1. kapsoulis είπε...
    Μπραβο Παναγιωτη για την αναρτηση.Επειδη σε εφημεριδες δεν προκειται να βρουμε βιβλιοκρισιες βιβλιων οπως αυτο που αναφερεις και παλι μπραβο.
    Η ευχη ειναι και δικη μου για τα εργα του Αγιου Ιουστινου Ποποβιτς και κυριως για την δογματικη του.Εχω το "Ερμηνεια της προς Φιλιππησιους επιστολης" (εκδοσεις Εν Πλω),και το "Ερμηνεια των επιστολων του Αγιου Ιωαννου του Θεολογου" (Εν Πλω).
    Τελειωνω με ενα ελαχιστο κομματι απο την Δογματικη του Πατερα Ιουστινου Ποποβιτς.
    "......Δεν υπήρξε ποτέ διαίρεσις της Εκκλησίας, και δεν είναι δυνατόν να υπάρξη, πλην υπήρξε και θα υπάρξη έκπτωσις εκ της Εκκλησίας, κατά τον τρόπον, που πίπτουν τα ξερά και άγονα κλήματα από την θεανθρωπίνην και αιωνίως ζώσαν άμπελον, που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός (Ιω. 13,16).

    Κατά καιρούς απεσπάσθησαν και εξεβλήθησαν από την μοναδικήν αδιαίρετον Εκκλησίαν οι αιρετικοί και σχισματικοί, οι οποίοι έκτοτε έπαψαν να αποτελούν μέλη της Εκκλησίας και μέρη του θεανθρωπίνου σώματός της.
    Έτσι έχουν κατ' αρχήν αποκοπή οι Γνωστικοί, κατόπιν οι Αρειανοί, κατόπιν οι Πνευματομάχοι, κατόπιν οι Μονοφυσίται, κατόπιν οι Εικονομάχοι, κατόπιν οι Ρωμαιοκαθολικοί, κατόπιν οι Προτεστάνται, κατόπιν οι Ουνίται και εν συνεχεία όλα τα άλλα μέλη των αιρετικών και σχισματικών λεγεώνων »......
    Να εχουμε την ευχη του.

    ReplyDelete
  2. Ανώνυμος είπε...

    ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΟΣΜΗΜΑ ΣΤΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

    ReplyDelete