Thursday, September 2, 2010

ΕΙΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΗΣ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ






ΚΑΤΑΠΕΛΤΩΔΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΣΕΛΕΓΓΙΔΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΚΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΤΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ
___________________


Ε΄ΜΕΡΟΣ


ΕΙΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΗΣ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Του Καθηγητή Δημήτριου Τσελεγγίδη
==========

Σεβασμιώτατε, στην επιστολή Σας (15-7-2010) πολύ συχνά, μη έχοντας θεολογικά - επιστημονικά επιχειρήματα, καταφεύγετε σε ευτελείς ειρωνείες και σε απαξιώτικους χαρακτηρισμούς. Αυτά όμως δεν Σας τιμούν ούτε ως πανεπιστημιακό δάσκαλο ούτε ως επίσκοπο. Εμένα ως αποδέκτη τους, πάντως, ούτε με μειώνουν ούτε καθόλου με βλάπτουν. Απεναντίας μάλιστα. Γι' αυτό και Σας είμαι, ειλικρινώς, ευγνώμων, παρά το γεγονός ότι λυπούμαι πολύ για την προσωπική ζημία Σας, προκειμένου ακουσίως να με ωφελήσετε πνευματικά.

Γράφετε στην επιστολή Σας ότι τόσο καιρό σιωπούσατε, «ένεκα σεβασμού σε ένα πρόσωπο (δηλ. εμένα) το οποίο στον πανεπιστημιακά χώρο τρεις φορές με ψήφισε στην εξελικτική μου διαδικασία και μάλιστα στις δυο πρώτες ως μέλος της Εισηγητικής Επιτροπής και ανεπιφυλάκτως υπέγραψε και ψήφισε για την έξέλιξή μου».

Απ' όσο ενθυμούμαι, μόνο μία φορά - στην τελευταία εκλογή Σας - υπήρξα μέλος της Τριμελούς Εισηγητικής Επιτροπής και Σας ψήφισα πράγματι ανεπιφύλακτα. Ποτέ όμως δεν υποστήριξα ότι είμαι «αλάθητος». Τούτο το προνόμιο το σφετερίζεται μόνον ο Πάπας, με τους εκπροσώπους του οποίου προτιμάτε να διαλέγεσθε. Εγώ απλώς φροντίζω να περνώ το χρόνο μου εν μετανοία.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να Σας διευκρινίσω ότι, όταν Σας ψήφισα, Σας ψήφισα με βάση συγκεκριμένες μελέτες που καταθέσατε για την εξέλιξή Σας, στις οποίες όμως δεν περιέχονταν τα θεολογικά ατοπήματα για τα όποια τώρα διαφωνούμε. Αν περιέχονταν, να είσθε βέβαιος ότι δεν θα Σας εψήφιζα.

Η εκλογή κάποιου προσώπου σε οποιοδήποτε αξίωμα στην Εκκλησία, είτε του διδασκάλου είτε του επισκόπου, δεν προδικάζει νομοτελειακά την παραπέρα πορεία του, ακόμη και όταν η εκλογή αυτή γίνεται αδιαμφισβητήτως διά του Αγίου Πνεύματος. Δεν εμποδίζεται δηλαδή καθόλου το αυτεξούσιο του από αυτή την αγιοπνευματική Εκλογή. Γι' αυτό και μπορεί να υποπέσει σε βαρύτατα θεολογικά και δογματικά σφάλματα. Αυτό μαρτυρείται από την Αγία Γραφή (βλ. την περίπτωση εκλογής στο Αποστολικό αξίωμα από τον ίδιο το Χριστό τόσο του Ιούδα του Ισκαριώτη όσο και του Πέτρου). Μαρτυρείται όμως και από την Ιστορία της Εκκλησίας (βλ. την πληθώρα των καταδικασθέντων Πατριαρχών, επισκόπων, κληρικών και μοναχών από Οικουμενικές Συνόδους). Μάλιστα, η περίπτωση του Αποστόλου Πέτρου είναι επί του προκειμένου ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Όταν ο Απόστολος Πέτρος ομολόγησε ορθά το Χριστό, ο Κύριος του είπε; «μακάριος ει, Σίμων Βαριωνά...» (Μθ. 16, 17-19). Όταν όμως αμέσως μετά φρονούσε εσφαλμένα, τον αποδοκίμασε αυστηρά και εξομοιώνοντάς τον, ως προς το φρόνημά του, με τον σατανά του είπε: «Ύπαγε οπίσω μου, σατανά, σκάνδαλον ει εμού, ότι ου φρονείς τα του Θεού, αλλά τα των ανθρώπων» (Μθ. 16, 23),

Με άλλα λόγια, φρονώ ότι η όποια θετική ψήφος μου τότε δεν έχει σχέση με την εξέλιξή Σας σήμερα.

ΠΗΓΗ:

Αναβάσεις

4 comments:

  1. Aπο Επίσκοπος μετασχηματήσθηκε σε αλλοτριοεπίσκοπος!Ευχαριστούμε τον κ.Δημήτριο Τσελεγγίδη που μας αποκαλύπτει τον προβατόσχημο λύκο.

    ReplyDelete
  2. Δεν χρειάστηκε να μετασχηματιστεί Παναή.

    Προβατόσχημος λύκος ηταν πάντοτε.

    ReplyDelete
  3. Ε τότε αλάζει το πράγμα!Δέν φταίνε μόνο οι Συνεπίσκοποί του που τον χειροτόνησαν κληρικό(όχι Επίσκοπο,κληρικό)αλλά και ο λαός ο καϋμένος της Μεσσηνίας που τον ανέχονται και δεν τον ξυρίζουν εν μιά τη νυκτή!Είναι δυνατόν να μήν έχει 5 καλούς Χριστιανούς ολόκληρη Μεσσηνία που να ξέρουν να ξυρίζουν;

    ReplyDelete
  4. H Eκκλησιαστική μας Ιστορία βρίθει απο χειροτονίες κληρικών απο Άγιους Επισκόπους,οι οποίοι ανέβηκαν μέχρι τα σκαλοπάτια του Πατριάρχη αλλά απο την περηφάνια τσακίστηκαν γκρεμίστικαν κακήν κακώς στο βόθρο της αίρεσης...Ούκ ολίγες περιπτώσεις...και βέβαια δεν μπορούμε να κατηγωρήσουμεν κανένα Άγιο Πατέρα για την εξέλιξη του εκάστοτε κληρικού που αναστάτωνε την Εκκλησία.Πόσο μάλλον ταπεινούς καθηγητές που ψηφίζουν την δίκαιοι ανέλιξη και εξέλιξη του καλού και φιλότιμου φοιτητού ο οποίος ιδιαίτερα ορθοτομεί τον λόγο της Αληθείας...Τώρα άμαν πιάσουμε την καταραμένη πολυθρόνα και εξουσία τα ξεχνάμε όλα!!!!

    ReplyDelete