Tuesday, September 7, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ, ΘΕΟΣ ΕΠΙ ΓΗΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝ ΟΥΡΑΝΩ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

__________



Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Θεός επί γης, Ανθρωπος εν ουρανώ, Από τον Ευαγγελισμό στην Χριστού Γέννηση, Μετάφραση - Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα, ΒΙ΄ 2010, σσ. 149.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======================


Ο Αγιος Νικόλαος Βελιμίροβτις (ο Χρυσόστομος της Σερβικής Εκκλησίας) έγινε πια ευρέως γνωστός με τις αλλεπάλληλες εκδόσεις έργων του που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα Ελληνικά.


Ο μεγάλος αυτός σύγχρονος Αγιος ήταν ομολογητής της πίστης μας, άνθρωπος σπάνιας θύραθεν φιλοσοφικής αλλά και θεολογικής παιδείας και εξαίρετος ποιμένας της Εκκλησίας του Χριστού.


Τα κηρύγματά του είναι από τα ωραιότερα που ακούστηκαν ποτέ από ορθόδοξο άμβωνα. Εγραψε πλήθος θεολογικών και ποιμαντικών έργων από τα οποία ο κ. Μπότσης μετάφρασε ήδη πέντε αλλά και άλλοι αδελφοί πολύ περισσότερα.


Το παρόν βιβλίο περιέχει πέντε ομιλίες του Αγίου Νικολάου Βελιμίριβιτς που αναφέρονται η μία στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και οι άλλες τέσσερις στην Ενανθρώπηση του Κυρίου.


Εντυπωσιάζουν οι ευστοχότατες παρομοιώσεις που χρησιμοποιεί και η διεισδυτικότητα της σκέψης του, η απαράμιλλη περιγραφική χάρη και η πατερική πνοή της ερμηνευτικής του.


Συνιστούμε ένθερμα το ωραίο αυτό βιβλίο και μακάρι να γίνει δυνατόν σύντομα να εκδοθούν στα Ελληνικά τα άπαντα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς και του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς για να μπορούμε ως Ελληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι να αγκαλιάζουμε πέραν από τα εθνικά σύνορα την πλούσια παραγωγή των Σέρβων ομόδοξων αδελφών μας.

No comments:

Post a Comment