Monday, June 14, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΡΙΜΑΙΑΣ- ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

____________


Αγίου Λουκά Κριμαίας, Ταξιδεύοντας μέσα στον πόνο, Η Αυτοβιογραφία ενός αρχιερέα - χειρουργού στον μεγάλο σοβιετικό διωγμό, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Δρυόβουνο Κοζάνης, σσ. 160.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Η φήμη του νέου Αγίου της ομόδοξης Ρωσσικής Εκκλησίας εξήλθεν των ορίων της αιματοβαμμένης ρωσσικής γης. Απέκτησε πανορθόδοξη ακτινοβολία. Και δικαίως. Είναι φανερόν ότι οι πιστοί στο πρόσωπο του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας βλέπουν

πολλά που τους συγκινούν. Βλέπουν καταρχήν ένα σύγχρονο μάρτυρα ο οποίος κατεδιώχθη και υπέστη τρεις εξουθενωτικές εξορίες από το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς. Βλέπουν, επίσης, τη ζωή ένα οικογενειάρχη ο οποίος έχασε πρόωρα τη γυναίκα του από φυματίωση και του άφησε τέσσερα ανήλικα παιδιά να μεγαλώσει. Ακόμη! Θαυμάζουν ένα λαμπρό επιστήμονα ο οποίος έγινε κληρικός και αργότερα επίσκοπος. Συγκινεί ιδιαίτερα τους πιστούς ότι τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αγιος Λουκάς της Κριμαίας επίσκοπος ήταν τυφλός και υπαγόρευσε την αυτοβιογραφία του στη γραμματέα του. Είναι φυσικό, επομένως, να μιλά στην ψυχή των ανθρώπων και να τους είναι προσφιλής και οικείος ένας σύγχρονος Αγιος που πέρασε από τό καμίνι τόσων πόνων. Οικογενειάρχης, φημισμένος επιστήμονας, ομολογητής, ιατρός, θαυματουργός άγιος των ημερών μας.


Μετά την πτώση του κομμουνιστικών καθεστώτων η αλήθεια για το εύρος των αντιχριστιανικών διωγμών που εξαπολύθηκαν κατά τη διάρκεια της επικράτησης του κομμουνισμού έρχεται σιγά - σιγά στο φως. Πριν την οκτωβριανή επανάσταση του 1917 στη Ρωσία υπήρχαν 55,000 ναοί. Από αυτούς έμειναν ανοιχτοί μόνον 1000 ναοί από τους οποίους λειτουργούσαν πραγματικά μόνον 100. Σαράντα χιλιάδες ναοί καταστράφηκαν ολοσχερώς. 400 επίσκοποι εκδιώχθηκαν από τους οποίους οι 250 εκτελέστηκαν. Αφατη θλίψη πλημμυρίζει τους πιστούς για τα πάνδεινα που υπέστησαν οι ομόδοξοι αδελφοί μας αλλά και θαυμασμό επειδή η Εκκλησία της Ρωσίας ύστερα από τρεις γενεές ατέλειωτων διωγμών εξήλθε νικήτρια από το φοβερό διωγμό και σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη άνθηση σε πλείστους τομείς του βίου της.


Παράλληλα ο μεγάλος αυτός σύγχρονος Αγιος εκτός από ομολογητής της πίστεως είναι και θαυματουργός Αγιος και πολλοί προστρέχουν στη χάρη του για να ιαθούν.


Η τοπική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησια τον ανεκήρυξε Αγιο το 1995 μια απόφαση που έλαβε την έγκριση της ολομέλειας της Ρωσσικής Εκκλησίας το 2000. Εκτοτε ο θαυμαστός βίος του έγινε πολύ πλατιά γνωστός και η τιμή προς το νέο Αγιο εξαπλώνεται σε όλη την Ορθοδοξία. Καρπός αυτής της λαικής ευσέβειας προς το νεοφανή Αγιο είναι και το παρόν βιβλίο έκδοση της Ιερά Μονής του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης. Στο μοναστήρι αυτό υπάρχει και ένα πολυ όμορφο παρεκκλήσι προς τιμή του Αγίου Λουκά, οπως διαπιστώνουμε από τη φωτογραφία του εξωφύλλου. Το έργο προλογίζει ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος. Η μετάφραση από τα Γαλλικά έγινε από τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Σισανίου. Ο Γαλλοελβετός Maxime Egger, που μετέφρασε το έργο στα γαλλικά, στην πολύ κατατοπιστική εισαγωγή του τοποθετεί το βίο του Αγίου μέσα στο ιστορικό του περίγραμμα και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να αντιληφθεί το καμίνι του πόνου της ομόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.


Αξιοι οι πονήσαντες για την έκδοση του ψυχωφελούς αυτού του έργου.


No comments:

Post a Comment