Tuesday, June 15, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - Ο ΠΑΠΑΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

==============


Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας πατρώων παραδόσεων Γ.Ο.Χ. Κύπρου, Ο Πάπας η αιτία των κακών, Λάρναξ - Κύπρος 2010, σσ. 134.


Από μια άποψη το βιβλίο αυτό, που εξεδωσαν οι σχισματικοί Παλαιοημοερολογίτες της Κύπρου (που αυτοαποκαλούνται “Αυτοκέφαλος Ορθόδοξος Εκκλησία πατρώων παραδόσεων ΓΟΧ Κύπρου”), μοιάζει με την Αγία Γραφή που μοιράζουν οι λεγόμενοι “Μάρτυρες του Ιεχωβά”. Εχω συνείδηση ότι λέγω βαριά κουβέντα αλλά η συνέχεια της αναφοράς μου στο θέμα θα διευκρινίσει πιστεύω επαρκώς τι εννοώ.


Ας αρχίσουμε από τις αρετές του βιβλίου. Το περιεχόμενο εκτός από ελάχιστα σημεία είναι ορθόδοξο. Παρέχει πολύ υλικό αναφορικά με την αίρεση του Παπισμού, την ιστορική πορεία που οδήγησε στην αίρεση, καθώς επίσης και αναίρεση των κακοδοξιών του Παπισμού. Παρέχει πλούσιο ιστορικό και θεολογικό υλικό. Είναι πολύ εύχρηστο εγχειρίδιο, ταξινομημένο σε ενότητες που βοηθά τον αναγνώστη να αξιοποιήσει το περιεχόμενό του. Περιέχει πλούσια βιβλιογραφία για το θέμα και εμπεριστατωμένο χρονολογικό πίνακα των γεγονότων της περιόδου. Είναι προσεγμένη έκδοση, τυπωμένη σε χαρτί πολυτελείας και περιέχει πολλές πολύχρωμες φωτογραφίες. Πληροφορούμαι ότι διανεμήθηκε δωρεάν σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα σε όλο το νησί πριν την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.


Στα προβληματικά του σημεία τώρα:

Οι σχισματικοί παλαιοημερολογίτες συμπατριώτες μας που το εξέδωσαν είχαν - δεν υπάρχει αμφιβολία - καλό σκοπό. Θέλησαν να διαφωτίσουν τους πιστούς στην Κύπρο για τις διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού και να επισημάνουν τους κινδύνους και το απαράδεκτο της επίσκεψης του Πάπα για λόγους ιστορικούς και θεολογικούς.


Κατά το πλείστον φρόντισαν να μην πραγματοποιήσουν ευθεία επίθεση εναντίον της κανονικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου και να μην ασκήσουν προσηλυτισμό σε βάρος των ορθόδοξων χριστιανών της Νήσου.


Παρόλα αυτά το βιβλίο δεν παύει να προέρχεται από ανθρώπους οι οποίοι έσχισαν τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου, οι οποίοι βρίσκονται ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας και ΕΚΤΟΣ της χάριτος. Μοιάζουν με τους εργάτες της Κιβωτού του Νώε οι οποίοι έκαναν ένα καλό, δούλεψαν σαν μαραγκοί για να χτιστεί η Κιβωτός και οι ίδιοι έμειναν έξω και πνίγηκαν από τον κατακλυσμό.


Θα τους παρακαλέσουμε, λοιπόν, με την εν Χριστώ αγάπη, που μας συνδέει με κάθε ανθρώπινη ψυχή - πολλώ μάλλον με ανθρώπους που έχουν ζήλον ου κατ’ επίγνωσιν για την Ορθοδοξία-, να επιστρέψουν στην Εκκλησία (την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολικη Εκκλησία) επειδή εκτός των κόλπων Της η σωτηρία είναι αδύνατη. Είναι προς τιμήν τους ότι διακρίνουν τις διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού. Καταλογίζεται στο ενεργητικό τους η προσπάθεια να κατηχήσουν ορθόδοξα το λαό αλλά ας μην ξεχνούν ότι οι άνθρωποι σώζονται ΜΟΝΟΝ στην Εκκλησία. Οι Παπικοί είναι βεβαίως αιρετικοί και ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας. Δεν έχουν χάρη. Δεν έχουν Αγιο Πνεύμα. Δεν έχουν βάπτισμα. Δεν έχουν μυστήρια.


Αλλά μήπως έχουν οι σχισματικοί; Ασφαλώς και δεν υπάρχει χάρις ή ιερωσύνη στον Παπισμό και στις άλλες αιρετικές ομολογίες αλλά ποια χάρη ή ιερωσύνη ή μυστήρια έχουν οι σχισματικοί οι οποίοι έσχισαν τον άρραφο χιτώνα της Εκκλησίας και μάλιστα για ένα τόσο ασήμαντο θέμα όπως είναι η διόρθωση του ημερολογίου; Το ακόμη χειρότερο: Ενώ οι σχισματικοί Παλαιοημερολογίτες είναι λαλίστατοι - και καλά κάνουν για τις διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού - δεν μας εξηγούν βάσει ποιας λογικής ή βάσει ποιας θεολογίας αποσιωπούν τις δικές τους βλασφημίες εναντίον του Αγίου Πνεύματος; Γιατί δεν αναφέρουν ότι δεν αναγνωρίζουν ιερωσύνη και μυστήρια στους Ορθόδοξους. Γιατί αποσιωπούν ότι θεωρούν το Αγιο Χρίσμα απλό λαδάκι (γι’ αυτό και αναμυρώνουν όσους προσχωρούν στις κάστες τους); Γιατί παρασιωπούν (ω! της βλασφημίας τους το μέγεθος!) ότι θεωρούν τον άρτο και τον οίνο της θείας Κοινωνίας που τελούν οι κληρικοί μας ως ψωμί και κραρί και όχι ως Σώμα και Αίμα Χριστού; Γιατί αποσιωπούν ότι δεν βρίσκονται σε κοινωνία με καμιά Ορθόδοξη Εκκλησία; Αρα ότι είναι εξίσου απαράδεκτοι όσο και οι αιρετικοί αφού και οι δύο βρίσκονται ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας!


Και οι μεν σχισματικοί οφείλουν να επιστρέψουν ανυπερθέτως στην Εκκλησία χωρίς δευτερόλεπτο αναβολής! αλλά και οι ορθόδοξοι ιεράρχες ας φροντίσουν να μην προκαλούν σκανδαλισμό του ποιμνίου τους με οικουμενιστικές ενέργειες οι οποίες γίνονται κυριολεκτικά λάδι στη φωτιά και πρόξενος των εκκλησιαστικών εγκλημάτων του σχίσματος και της μη κατά Θεόν αποτείχισης, η οποία αργά η γρήγορα οδηγεί σε σχίσμα.


Με τη σωτηρία μας δεν παίζουμε! Ούτε οι οικουμενιστικές ακροβασίες οδηγούν σε κάτι καλό, ούτε οι αιρέσεις, ούτε τα σχίσματα, ούτε οι μη κατά Θεόν, μη συντεταγμένες αποτειχίσεις, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σχίσμα.


1 comment:

  1. Θέμα: "προφητεία,πατέρα της κοινωνιολογίας της θρησκείας,Αλέξης ντε Τοκβίλ(1805-1859)


    "Απο το 1849 θα χρηματίσει υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων(Γαλλία)-περίοδος κατά την οποία χρειάστηκε να επωμιστεί την ευθύνη της αποστολής στη Ρώμη,που στόχο είχε να αποκαταστήσει την κοσμική εξουσία του πάπα Πίου Θ'(ο ίδιος πάπας,το 1864,δημοσίευσε το Syllabus,το οποίο καταδίκαζε τις βασικές ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης).Επιδιώκοντας τη συμφιλίωση μεταξύ της Εκκλησίας και της νεωτερικής κοινωνίας,ο Τοκβίλ επιθυμούσε,εφόσον η κοσμική εξουσία του πάπα αποκαθίστατο,να έχει τη μορφή ενός συνταγματικού καθεστώτος.Απογοητευμένος απο την έλλειψη στήριξης προς τη θέση του και οργισμένος,βλέποντας ότι ο πάπας δεν άλλαξε τον τρόπο διακυβέρνησής του,δήλωνε:"αν ο Ποντίφικας, με την ανάληψη των καθηκόντων του,προσπαθεί να επαναφέρει παραβιάσεις δικαιωμάτων που ούτε η ίδια η απολυταρχική Ευρώπη δεν χρειάζεται πια,αν επιδίδεται σε σκληρότητες που η ιστορία δεν συγχωρεί ούτε σε κοσμικούς ηγεμόνες,τότε η Καθολική(παπική)Εκκλησία δεν θα βρεθεί μόνον εξασθενημένη αλλά και ΑΤΙΜΑΣΜΕΝΗ σε ολόκληρο τον κόσμο". (Daniele Hervieu-Leger,Jean-Paul Willaim,Κοινωνικές θεωρίες και Θρησκεία,εκδόσεις Κριτική,2005).

    ReplyDelete