Monday, June 21, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ- ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

___________


Αρχιμ. Νικοδήμου Γ. Αεράκη Ιεροκήρυκος, Ασματική Ακολουθία και Κανών Παρακλητικός της Αγίας ενδόξου μάρτυρος Κικιλίας ης η μνήμη τελείται τη 22α Νοεμβρίου, Αθήναι 2010, σσ. 32.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===================


Οι μάρτυρες της Εκκλησίας ήταν πάντοτε μάρτυρες σε κάθε πτυχή της αγίας ζωής τους. Η Αγία Κικιλία (ή Καικιλία, όπως μεταφέραμε το όνομά της στα Ελληνικά) έζησε από μικρή βίο εθελούσιου μαρτυρίου και σταύρωνε καθημερινά τα πάθη της.


Ο γάμος της με τον Αγιο Βαλεριανό έγινε κατόπιν πιέσεων των γονέων της. Επειδή η Αγία Κικιλία ποθούσε να ζήσει παρθενικό βίο έπεισε τον Αγιο Βαλεριανό πρώτα να βαπτιστεί και στη συνέχεια να διατηρήσουν τον γάμο τους λευκό.


Ετσι έζησαν μέχρι που οι ειδωλολάτρες ανακάλυψαν ότι ο σύζυγός της και ο αδελφός του έθαπταν τα σώματα των χριστιανών μαρτύρων παρά την απαγόρευση του επάρχου. Τελικά συνελήφθηκαν αποκεφαλίσθηκαν. Την ίδια τύχη είχε και η Αγία Κικιλία επειδή συνελήφθη να θάβει τα σώματα του Αγίου Βαλεριανού και του αδελφού του. Πολλοί επίστευσαν στο Χριστό εξαιτίας του μαρτυρίου τους επειδή έγιναν μάρτυρες εξαίρετων θαυμάτων.


Ο βίος της Αγίας Κικιλίας μας θυμίζει ένα σημαντικό γεγονός. Οτι οι μάρτυρες πολλές φορές ζούσαν ως ασκητές την εποχή της πρώτης Εκκλησίας.

Γι’ αυτό ως παρθενομάρτυς τιμάται η Αγία Κικιλία.


Πόσο διδακτικό είναι το παράδειγμα της Αγίας σε μια εποχή που οι σαρκικές αμαρτίες θεωρούνται κατακτήσεις ενώ η εγκράτεια, η άσκηση και η πολυτεκνία λοιδορούνται!


Ο βίος της Αγίας Κικιλίας είναι από κάθε άποψη εντυπωσιακός. Ζωντανεύει στα μάτια μας την εποχή των κατακομβών. Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πόσο επώδυνη ήταν εκείνη την εποχή η ομολογία του Χριστού και πόσο αναπολόγητοι είμαστε σήμερα επειδή πάσχουμε από έλλειψη ομολογιακού πνεύματος.


Οι Ακολουθίες του ακάματου υμνογράφου π. Νικοδήμου Αεράκη μας βοηθούν πολλαπλώς!

Εμπλουτίζουν με τη δόκιμη υμνογραφική του κάλαμο τον υμνολογικό πλούτο της Αγίας μας Εκκλησίας.


Ευχαριστούμε το σεβαστό Γέροντα για τις Ακολουθίες που μας προσφέρει που μας βοηθούν να προσευχόμαστε στο Χριστό και να επικαλούμαστε τις πρεσβείες των Αγίων αλλά και για την κατάνυξη που μας δημιουργεί με το υμνογραφικό και αγιολογικό του έργο.


Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται με πολύχρωμη εικόνα της Αγίας Κικιλίας, ενώ το οπισθόφυλλο με φωτογραφίες της βασιλικής της Αγίας Κικιλίας και αγάλματος της Αγίας στη Ρώμη.

No comments:

Post a Comment