Saturday, June 12, 2010

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ


ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ


===================


Η Κυπριακή Εκκλησία τίμησε τον ιδρυτή της Απόστολο Βαρνάβα, με λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αποστόλου Βαρνάβα, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την αρχαία Σαλαμίνα.


Η λειτουργία, με αφορμή τη σημερινή γιορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, κατέστη δυνατή ύστερα από διευθετήσεις που έκαμε, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, η Συντονιστική Επιτροπή των κοινοτήτων Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας.


Οι τουρκικές κατοχικές αρχές έχουν μετατρέψει τη Μονή, δίπλα στην οποία βρίσκεται και ο τάφος του Αποστόλου Βαρνάβα, σε μουσείο εκκλησιαστικών εικόνων.


Η θεία λειτουργία τελέστηκε σε κλίμα έντονης συγκίνησης από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειο, συλλειτουργούντος του ηγούμενου της Μονής Γαβριήλ. Την παρακολούθησαν 600 περίπου πιστοί, που μετέβησαν στη Μονή με λεωφορεία.


Πρόσκληση Ερογλου στην Ιερά Σύνοδο

για μετάβαση στον Απόστολο Βαρνάβα

_____________


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόταση από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για μετάβαση της Ιεράς Συνόδου στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, για τη σημερινή γιορτή του Ιδρυτή της Εκκλησίας της Κύπρου.


Ωστόσο, όπως δήλωσε ύστερα από Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που έγινε στην Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, έκρινε ότι δεν θα ήταν σωστό να μεταβεί η Ιερά Σύνοδος στο κατεχόμενο μοναστήρι.


Είπε επίσης ότι συνεχίζεται ο διάλογος, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο Εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι η τελευταία χρονιά, που το μοναστήρι παραμένει μουσείο.


Στόχος του διαλόγου είναι να επαναλειτουργήσει το μοναστήρι και να επιστρέψει ο ηγούμενος Γαβριήλ και οι μοναχοί της Μονής για συνεχή εγκατάσταση.


Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι όλοι οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους οποίους συναντήθηκε, πιέζουν για να επαναλειτουργήσει το μοναστήρι.


ΠΗΓΗ:

ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΤΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ “ΡΟΜΦΑΙΑ”

No comments:

Post a Comment